Sorulara cevap Soru: Abdest alırken ayağın yıkanması mı yoksa meshi mi farzdır? * Birinci derecede ayakları yıkamak farzdır. Ama mazereti olanlar için mesh etmek farzdır. Mesela; ayaklarında mantar hastalığı olanlar; soğuktan etkilenenler; kadın çorabı giydiği için çıkarıp abdest alamayan kadınlar; su sıkıntısı çekenler ayaklarını yıkamayıp mesh edebilirler. Onlar için de mesh etmek farz olur.
Soru: Ne zaman seferi namaz kılarız. 90 km şart mıdır? * Cevap: Nisa Suresi'nin 101. ayetinde Yüce Allah bir yolculukta hayat tehlikesi varsa o yolculukta namazın kısaltılmasında bir sakınca olmadığını söylemektedir. Yüce Allah şart olarak zaman ve mesafeyi koymamıştır. Çünkü bu mesafeyi, teknolojinin gelişmesi ile üretilecek taşıtlarla çok kısa bir zamanda alınabileceğini Allah olarak bilmekteydi. Zaman içinde değişime uğrayacak bir şeyi şart olarak koşmamaktadır. "Hayat tehlikesini" şart olarak göstermektedir. Onun için bundan seneler önce Bosna Hersek'te yaşasaydık, savaş olduğu için evimizin dışına çıkınca seferi olacaktık. Mesela; ben yurt dışına gittiğimde hayat tehlikem olmadığı, yemek bulmakta güçlük çekmediğim için kendimi seferi olarak görmüyorum. Türkiye'den Amerika'ya uçakla gidecek olsam, orada çok geç oruç açacağım için, oruç için seferi olabilir ve niyet etmeyebilirsin.
Soru: Ben üniversite mezunu bir bayanım. Çalışmak istiyorum. Ama kafama takılan bir konu var. Aldığım bir duyuma göre, dinimizde kadının kazandığı para harammış. Bana çok inandırıcı gelmedi. Lütfen beni bu konuda aydınlatır mısınız? * Cevap: Kadının kazandığı paranın haram olduğunu söyleyenler sapıktır. Asırlardır kadınlar çalışır, ekonomik değer üretirler. Bu konuda Nisa Suresi'nin 32. ayetine bakabilirsin. Ayet şöyledir: "Erkeklerin de kazandıklarından bir payları var, kadınların da kazandıklarından bir payları var." Demek ki kadın da çalışıp kazanabilir. Ama bir kadın namusunu satıp para kazanıyorsa, haram işin helal parası olmayacağından haram olur.