Allah'a sığınmak
Duaların en önemlilerinden biri Allah'a sığınmak için yapılanıdır. Bu sığınma emrini özellikle Yüce Allah Kur'an'da vermektedir. Bunlardan biri Felak Suresi'nde yer almaktadır. Şimdi bu sureyi ele alarak nelerden kime sığınacağımızı açıklayabiliriz.
SabahınRab'bi... "De ki: Ben, ağaran sabahın Rab'bine sığınırım." (Felak 1) Denizin yarılması, tohum ve çekirdeğin toprağın içinde çatlaması, sabahın ağarması manalarına gelen felak kelimesi, lügatta; şaşılacak bir şeyin meydana gelmesi, sütün ekşiyip kesilmesi, iki tepe arasındaki yol anlamlarına gelmektedir. Yorumunu yapmakta olduğumuz ayete dönersek, "ağaran sabah" anlamından hareket ederek açıklama yapmamız gerekiyor. Bize göre "ağaran sabah", gerçekten zaman itibarıyla "sabah" olduğu gibi, cehaletin karanlığını yarıp çıkan İslam'ın, Kur'an'ın ışığı, Kur'an'ın sabahı olabilir. Çünkü Kur'an, karanlıkta kalan insanların beyinlerine, gönüllerine bir ışık, bir nur, bir sabah olarak doğdu ve insanlığın hayatını aydınlattı. Çatlayan tohum ve çekirdek gibi Kur'an da beyin ve gönüllerde hakikatin tohumunu ve çekirdeğini çatlatıyor. Hz. Musa'nın asası ile yarılan deniz gibi, cehaletin denizine aklı ve ilahi vahyi vurup yaran ve insanlığı güvenlik kıyısına geçirdiği için o bu sıfata layıktır. İşte Kur'an'ın sabahının Rab'bine sığınmaktan başka çare yoktur. Toprağın altında çatlayan çekirdeğin içindeki öz, nasıl dışındaki kabuğu atıyorsa, onu geriye bırakıyorsa, artık insan doğası ve aklı kendi üzerindeki kabuğu bir tarafa atarak İbrahim 24-25. ayetlerinde olduğu gibi bir ağaç olarak büyümeli, dallarını gökte, köklerini yerde tutmalıdır. Yerin altındaki çekirdek, toprağın suyu ve elementleri ile buluşup nasıl canlanıyorsa, Kur'an'ın rahmeti ve elementleri ile buluşan akıl da öyle harekete geçip cehaletin perdesini yırtıp bir aydınlık olarak doğmalıdır ve insanlığın hayatına sabahı getirmelidir.
Kimvenelerden? Felak Suresi'nin devamında Yüce Allah kim veya nelerden kendisine sığınılacağını şu şekilde açıklamaktadır: "Yarattığı her şeyin şerrinden, kapladığında karanlığın şerrinden, düğümlere üfürenlerin şerrinden, haset edenin haset ettiği zamanki şerrinden." (Felak 2-5) 1."Yarattığıherşeyinşerrinden." "Yarattığı her şey" tüm yaratıklar anlamına gelmektedir. Demek ki şer, yaratıklardan geliyor. Yüce Allah hiçbir zaman Kur'an'ın hiçbir yerinde kendi şerrinden kendisine sığınılmasını söylememektedir. Yaratıkların şerri ne olabilir? Bu soruyu bazı örneklerle cevaplandırabiliriz: Mikroplar, yani bakteriler, virüsler, insanlara kötülük ve hastalık getirmektedirler. Gözle görülmemelerine rağmen hastalık taşırlar. Mikrop taşıyan diğer hayvanlar da buna dahil edilebilir. DEVAMI YARIN