Kâbe her yönden bereket kaynağıdır 2.Bereketlidir Kâbe'nin, ekonomik açıdan bereket kaynağı olması, ekin bitmeyen toprakların insanlarına hac dolayısıyla ekonomik değer getirmesidir. Kâbe'nin, eğitimöğretim açısından nasıl bereket kaynağı olduğunu anlamak için Bakara 125'teki mes kelimesini ele almak gerekir. Kâbe insanların toplanıp sevap işledikleri ve doğru bilgi ürettikleri bir yer olduğu için bereketlidir/bereket kaynağıdır. Farklı ülkelerden gelen insanlar orada buluşma, toplanma ve memleketlerinin sorunlarını çözme imkanını elde ettikleri için Kâbe bereketlidir, bereket kaynağıdır.
3.İnsanlariçinhidâyetkaynağıdır Kâbe kavramı tüm insanları ifade edebileceği gibi, insan ve cin de ifade edebilir. "İnsanlık için inşa edilen..." ifadesinden hareketle, bu kavramla tüm insanların kastedildiğini tereddütsüz söyleyebiliriz. Kâbe'nin hidâyet kaynağı olmasını birkaç açıdan açıklayabiliriz: Namaz kılarken yönenilen kıble olması, rehberlik anlamına dahil olabilir. Bir üniversite olması hasebiyle Kâbe'de üretilen ve öğretilen bilgiler ki bilgi en önemli rehberlerden biridir-tüm insanlık için rehberliktir. Kâbe, orada yapılan ibadetler bakımından da rehberliktir. Had Suresi 12. ayete göre, iman ve ibadetler ışığa dönüşecek, sahiplerinin önlerinden ve yanlarından onları aydınlatıp onlara yollarını gösterecektir. Bu da bir çeşit rehberliktir. İşte Kâbe bu üç nedenle insanlar için hidâyet kaynağıdır.
4.Kâbe'deapaçıkvardır Kâbe'nin başka bir özelliği, onda apaçık olmasıdır. İşaret, mucize ve kanun manalarına gelen kelimesinin burada mucize manasına alınması daha uygun olur. Bilindiği gibi Ebrehe, Kâbe'yi yıkmak için saldırdığında Allah Teâla bu saldırıya karşı Kâbe'yi mucizevbir şekilde korumuştur. Nasıl koruduğunu ise Fil Suresi şöyle açıklamaktadır: "Rabb'in fil sahiplerine neler etti, görmedin mi? Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı? Onların üstüne sürü sürü kuşlar gönderdi. O kuşlar onların üzerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu. Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi." (Fil 105/1-5) Mucizelerden biri budur. Bir diğer ayet "mucize"de, Hz. İsmail'in ayaklarının dibinden çıkan zemzem suyudur. Bakara 158. ayete göre, Safa ile Merve'nin onun yakınında olması da bir işarettir.