Günahtan kaçın, ibadetleri yerine getir e)İbadetleriedaetmek Günahlardan kaçınmak takvanın bir yanını, ibadetleri yerine getirmek de diğer yanını oluşturmaktadır. Günahlardan kaçınmak insanı takvaya götürürken, ibadetleri yerine getirmek de takvanın gıdasını temin etmektedir. Bu nedenle inananlara takvayı (ruh olgunluğunu) kazandırmanın diğer bir metodu da onlara Allah için ibadet etme şuurunu ve alışkanlığını kazandırmaktır. Mesela Bakara 183'te Yüce Allah oruç ibadetinin takvaya götüreceğini beyan etmektedir.
f)Ödüllendirmek Elde edilen bir başarıyı ödüllendirmek, insanı yeni yeni başarılara teşvik eder. Bu nedenle Yüce Allah, kendisinden hakkıyla sakınanlara vereceği ödülleri şu şekilde sıralamaktadır: Yüce Allah...
i.Sevgisiniilaneder "Onlar, size karşı dürüst davrandıkça, siz de onlara karşı dürüst davranın. Şüphesiz ki Allah, antlaşmaya ihanet etmekten sakınanları sever" (Tevbe 9/7); "Allah, antlaşma hükümlerine riayetsizlikten sakınanları sever" (Tevbe 9/4). İlahi sevgiyi kazanmak en büyük ödüldür. Yüce Allah, antlaşmaya ihanet etmemeyi takva kavramının içine sokmaktadır. Muttaki insan, yaptığı antlaşmayı bozmayan kimsedir. Antlaşmanın hükümlerini yerine getirmeyen insan muttaki olamaz. Bu da, takvanın sosyal ve hukuki boyutunu teşkil etmektedir. Allah, hukuka riayet eden ve sosyal ilişkilerinde olgunluğa ulaşan takva sahibi insana sevgisini ilan etmektedir.
ii.Beraberliğiniilaneder Manevi değerleri korumak için saldırganlarla mücadele etmek, takvanın diğer bir unsuru olmaktadır. Yüce Allah, bu şekilde mücadele verenlerle beraberliğini ilan etmektedir: "İşte bu en doğru dindir. Artık bu aylarda kendinize zulmetmeyin ve müşriklere karşı savaşın, onlar sizinle topyekun savaştıkları gibi; ve bilin ki Allah, kendisinden ve kötülüklerden sakınanlarla beraberdir" (Tevbe 9/36). "Ey iman edenler! Kafirlerden yakınınızda olanlarla savaşın, sizde bir sertlik ve şiddet de görmelidirler; bilin ki, Allah kötülüklerden sakınanlarla beraberdir" (Tevbe 9/123). İyiliğin yayılması için, kötülüklerle mücadele vermek, takvanın kendisi olmaktadır. Kötülükle mücadele etmek için de iyiliği yaymak gerekiyor. Yüce Allah, bu mücadeleyi verenlerle be raber olacağını söyle mektedir.