Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 04 Kasım 2007  
Yazar Arşivi

Sorulara cevaplar

- Hacda şeytan taşlama nereden geliyor? Kur'an'da böyle bir şey yok. Peki, bunun kaynağı ne? Eman tur hocalarına "Bu beton bloklar da put"tur diyorum, onlarsa bana "Hayır bunlar semboldür" diyorlar. "Bütün putlar özünde semboldür ve insan yapısı olan bu sembollere put denilir" diyorum, onlar ise 'Bu haccın çok önemli bir vacibidir" ifadesini kullanıyorlar ki, ben buna bir türlü ikna olmuyorum. Bir ara sizin de aynı firma ile hacca gittiğinizi ve benzer şekilde "Ben görmediğim şeytanı taşlamam" dediğinizi Bilal Hoca'dan duy dum. İşte size yazma nedenim bu.
* Sorunuz çok güzel ve can alıcı bir konuda sorulan bir sorudur. Şeytanı taşlama haccın rükünlerinden, yani farzlarından olmadığı gibi vaciplerinden de değildir. Daha doğrusu hiçbir şey değildir. Güya Hz. Peygamber, Mina'da şeytanı görmüş ve onu taşlamıştır. Bu olay doğru ise değerlendirmemiz şu şekilde olacaktır: Hz. Peygamber şeytanı gördü ve ona taş attı. Biz şeytanı orada görüyor muyuz da onu taşlıyoruz? Hz. Peygamber, arkadaşlarına "Siz de taş atın" dedi mi ve onlar da taş attılar mı? Hz. Ebubekir, Hz. Peygamber'den 1 yıl önce hacca gitti ve onunla beraber hacı olan müminler de vardı. Onlar şeytan taşlamadılar, hac ibadetleri olmadı mı?
Beton yığınına taş atmakla, şeytana taş atılmış olmaz ve böyle bir ibadet de olamaz.
Şunu söylememde yarar vardır: Bu ibadeti ne Diyanet ne eman tur gibi şirketler kaldırabilirler. Bu onların boyunu aşar. Bu durum İslam aleminin en önemli sorunlarından birini teşkil etmektedir. Nedir o sorun? Sorgulayarak bir işi yapmayız. İbadethanelerde farz olmayan uygulamaları, farzın yerine koyarız. Hiçbir şeyi layık olduğu yere oturtmayız. İçtihadı Kur'an ve sünnetin önüne geçiririz. Kur'an'a bakmadan, içtihatlardan fetva verir ve din anlatırız. Mezheplerin dar kalıplarından çıkamayız. Tüm düşünce ve irademizi geçmişe teslim eder, yeni şeyler üretemeyiz. İşte sizin sorduğunuz soru da bunlardan biridir. İnsanlar fezayı fethediyor, biz hâlâ ibadetlerimizi nasıl yapacağımızı bitiremedik. Geri kalmamızın sebeplerinden biri de budur. "Yüce Allah, beton yığınlarını taşlamasak ahiret te bizi sorgular mı?" sorusunu sormuyoruz.

BEDEN VE RUH TEMİZLİĞİ
- Peygamberimiz'in cinler hakkındaki hadis-i şerifidir. Bunu bir forum sayfasında okudum, hocam acaba yazılanlar doğru mudur? Bu konuda sizin bilginizi istiyorum, şimdiden teşekkür ederim. Hz. Resul "mikropları" biliyor idi. Bir hadis-i şeriflerinde "Tezek ve kemiklerle temizlenmeyin, çünkü onlar cinlerin azığıdır" (tirmizi: 14/18) buyurmuşlardır. Bilindiği gibi hayvan tezekleri ve kemikler mikroorganizmaların, mikropların üreyip çoğaldığı yerlerdir. Hz. Resul insanlara sakınmaları gereken mikropları, o dönemdeki insanların sakındığı diğer bir şey ile; cinlerle açıklamış ve insanları mikroplardan uzaklaştırmayı amaçlamıştır. Diğer bir hadiste, çöplerin cinlerin toplantı yeri olduğu bildirilmiştir. Çöplerde bol miktarda ne olduğunu belirtmeye gerek yok herhalde. Yine Hz. Resul "tırnakların uzatılmaması gerektiğini, yoksa içlerine cin gireceğini" belirtir... Bakımı zor uzun tırnakların içlerine ne gireceği malumdur.
* Naklettiğiniz hadisin doğru olduğunu kabul edelim. O takdirde yorumunu şu şekilde yapabiliriz: Mikrop ile cin kavramlarının benzer bir anlamları vardır. Çıplak gözle görülememe özelliğinde birleşirler. Mikropları ve cin denilen varlıkları göremeyiz. Bu anlamda cin, mikrobu ifade etmektedir. Dışkı ile mikrobun ilişkisini, homoseksüellikle bulaşan hastalıklarda görebiliriz. İnsanın en mikroplu yeri, kalın bağırsağın dışa yakın olan kısmıdır. Hayvanın dışkısında da mikrop vardır. Hz. Peygamber, bu anlamda cin kelimesini kullanmış olabilir. Çünkü o devirde mikrop kelimesi bilinmiyordu ve öyle bir kültür yaygın değildi. Günümüzde, sağlıkla ilgili uyarılarda tırnak aralarının mikrop yuvası haline gelebileceği, onun için temiz tutulması öğütlenmiyor mu? "Tırnaklarını uzatanlar onların bakımını iyi yapmalıdır" demiyor muyuz? Tırnağımızla vücudumuzun her yerini kaşıyoruz. Tırnağın içindeki mikropları kaşınan yere taşıyoruz.
Demek ki, hadiste geçen cin kavramını bir mikrop yerine alırsak, doğru bir öğüt verildiğini anlamış oluruz. İslam dini, beden ve ruh temizliği üzerine kurulmuştur. Eğer, hadiste anlatılan konudaki cin kavramı bizim bildiğimiz mikrop değil de cin varlıkları ise o zaman hadis uydurmadır ve itibar edilmez. Biz onu mikrop manasına alır ve caydırıcılığından istifade ederiz. Bu bakımdan duyarlılığınızı tebrik ediyor, sorgulamanızın devamını diliyorum.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sorulara cevap   / 03-11-2007
 Sorulara cevap   / 01-11-2007
 Sorulara cevap   / 31-10-2007
 Sorulara cevap   / 29-10-2007
 Sorulara cevap   / 28-10-2007
 Sorulara cevap   / 27-10-2007
 Sorulara cevap   / 26-10-2007
 Sorulara cevap   / 25-10-2007
 Kitabını öğrenip, anlayıp, tatbik etmek   / 24-10-2007
 Din dersi (2)   / 19-10-2007
GÜNCEL
Lokum Lokum savaşı çıkacak
Kıbrıslı Rumlar bin yıllık lokumumuza sahip çıkarak AB nezdinde...
Hayata ısındılar
Bu çığlığa sessiz kalmayın
Güzel ve hırsız!
Gönül sever, acıyı cüzdan çeker
Donacağız
25 kuruşluk cinayet
SPOR
Kadıköy'de Kadıköy'de çılgın zafer
Bobo 3'te Kartal'ı öne geçirdi. Pes etmeyen Kanarya, 29'da Deivid'le...
Yıldırım'a hediye
Kartal çekiliyor
İnandık ve kazandık
Ürettik ancak golü atamadık
G.Saray'da karar günü
Trabzon havaya girdi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 17°C 11°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 17°C 7°C 
İZMİR Çok Bulutlu 22°C 12°C 
ANTALYA Sağanak Yağışlı 22°C 15°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 25°C 13°C 
EKONOMİ
IMKB E: 56.855,060 D:% -0,90
DOLAR S: 1,180 D:% -0,04
EURO S: 1,709 D:% 0,38
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku