Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 25 Haziran 2007  
Yazar Arşivi

Susuz kalmayın yetersiz beslenmeyin

Bu hafta hava sıcaklığı o kadar arttı ki, neredeyse herkesin iştahı azaldı ve istemeden de olsa dengesiz-yetersiz beslenmeye başlanıldı. 'Aşırı sıcaklarda vücut dengesini bozmadan nasıl doğru beslenebiliriz?' sorusuna yanıt arayalım...
Her gün sadece bol su içmek tek başına yeterli olmaz. Mutlaka 2-2.5 litre su içelim ama yaz sebze ve meyvelerinden de düzenli olarak tüketelim. Düzenliden kasıt günlük 4-5 porsiyon kadar meyve yenmesidir. Çevremde, "Tüm gün meyve yesem de başka bir şey yemesem olur mu?" gibi sorularla karşılaşıyorum. Tek başına meyve ve salata ile yaşanmaz. Önemli olan sağlığımızı koruyacak kadar sebzemeyve yemektir. Fazlasını yediğimizde diğer besin gruplarında ister istemez daha az yeriz. Bu da uzun vadeli yetersiz beslenmemize yol açar.

PROTEİN ALMALISINIZ
Her gün karbonhidrat, protein ve yağ tüketmeliyiz. Karbonhidrat türü olarak bizi serinletecek salatalar, sebzeler ve meyveler ile ekmek yenilebilir.
Protein grubundan; tavuk, et, balık ve kuru baklagilleri tercih edebilirsiniz. Sıcaklarda çoğumuz et ve tavuk yemekten hoşlanmayız ama size önerim, pişirme şeklini değiştirerek haftanın 3-4 günü yemenizdir. Tavuk ya da eti haşladıktan sonra soğuk olarak salatanızla birlikte yemek size keyif verir.
Yaz sezonunda bir başka cankurtaran protein grubu da, kuru baklagillerden pişirdiğimiz pilakiler ve piyazlardır. Bol limonlu olarak tüketince hem lezzetli, hem de C vitamini içeriği artmış bir yemek yemiş oluruz.

ZEYTİNYAĞINI TERCİH EDİN
Her zaman olduğu gibi yaz döneminde de, yemeklerimizi en sağlıklı yağ, zeytinyağı ile pişirmeliyiz. Ancak yemekleri az yağlı pişirmek sindirim açısından sizleri rahatlatır. Bir kilo sebzeye iki çorba kaşığı zeytinyağı yeterlidir. Haftanın 1-3 günü öğlen ve akşam sadece zeytinyağlı sebze yemeği yemek sağlığımız açısından risk oluşturmaz. Fakat sadece meyve ile öğün geçirmeyelim.
Gelelim favori ikili karpuz ve peynire... Bazı günler öğle öğününde abartılı olmamak kaydıyla tüketebilirsiniz ama alışkanlık haline gelmemesine dikkat ediniz.
Ana ve ara öğünlerde yoğurt ile ayranı eksik etmemeliyiz. Tatlı niyetine yoğurdun içine meyveleri doğrayıp yiyebiliriz.
'Hava sıcak' diyerek günde 2-3 kez dondurma yemek de kilolanmamıza yol açar.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tatil geldi hoş geldi   / 18-06-2007
 Besin alerjileri 2   / 11-06-2007
 Besin alerjileri   / 04-06-2007
 Besin zehirlenmeleri   / 28-05-2007
 Kanser ve beslenme   / 21-05-2007
 Kilo verdirici püf noktalar   / 14-05-2007
 Yaza girerken sağlığınızdan olmayın   / 07-05-2007
GÜNCEL
Turizm Turizm büyüyor
ETS Tur ile Atlas Jet'in sahibi Murat ve Mehmet Ersoy kardeşler, Türk...
Ölüm yakışmadı
Etiketten hırsız
Limon çağ atlayan Türkiye'ye...
Faslı Fadime
O Gazeteci Birand çıktı
Vekil tavsiyesi: Kocanızı dövün
SPOR
Şov Şov zamanı
Cimbom'un yeni 10 numarası Lincoln 21.55'te İstanbul'a gelecek..
Bombalar bu hafta patlıyor
Avrupa çıkarması
Kaptan olmam için önce...
Yönetime teşekkür
Ulusoy'un kozu yabancı
Saniyede 5.2 milyar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 34°C 24°C 
ANKARA Az Bulutlu 34°C 17°C 
İZMİR Açık 38°C 28°C 
ANTALYA Açık 39°C 28°C 
ADANA Açık 40°C 21°C 
EKONOMİ
IMKB E: 45.417,050 D:% -0,63
DOLAR S: 1,316 D:% -0,04
EURO S: 1,771 D:% 0,08
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu