Akıllı paraya dikkat
Aşağıdaki yazıyı, 18 Haziran Pazartesi günkü muhtelif gazetelerin ekonomi sayfalarında yer alan ciddi bir haberden derledim. Haberlerin başlığı şöyleydi: Akıllı para Türkiye'yi sevdi.
***
Dünya ekonomisinde Çin ve Hindistan gibi piyasalar tüm dikkatleri üzerine çekiyorlardı ama son dönemde küresel akıllı paranın, Türkiye ve Vietnam gibi yeni yükselen yıldızlara doğru kaydığı belirtiliyor. İngiliz The Sunday Times gazetesinde yayımlanan bir yorum haberde; Yükselenler, Çin'e meydan okuyor, denirken, ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın gelecek 11'ler listesi hazırladığı, bu listede Türkiye'nin de yer aldığı bildirildi.
***
The Sunday Times gazetesinde Philip Scott imzasıyla yayımlanan haberde, Yatırımcılar daha yüksek kazançlar sağlamak için Mısır, Türkiye ve Meksika gibi açıkgöz ülkelere kayıyor, yorumu yapıldı. (Artık bu ülkeler mi açıkgöz yoksa gelen para mı açıkgöz orası belli değil... İ.S.) Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in ilk harflerinden oluşan Bric ülkeleri, gruplandırmasının yaratıcısı olan ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın, Gelecek 11'ler listesini oluşturduğuna dikkat çeken İngiliz gazetesi, söz konusu listedeki ülkelerin Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Güney Kore, Meksika, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Türkiye ve Vietnam olduğunu yazdı.
***
Bu ülkelerdeki ekonomik büyümenin son üç yılda ortalamasının yüzde 5.9 olduğuna dikkat çeken gazete, şöyle devam etti: Yatırım bankası, Meksika, Kore ve daha düşük bir derecede Türkiye ve Vietnam'ın önümüzdeki 30 yılda şu an Çin ve Hindistan kadar önemli olma potansiyelleri olduğunu düşünüyor. Örneğin, Meksika ekonomisi, 2035 yılına kadar Fransa'yı geride bırakabilir.
***
İngiltere'nin en büyük fon yönetim şirketi Fidelity'nin Mısır ve Türkiye'de yatırım yapan bir fon kurduğuna dikkat çeken gazete, Türkiye'nin günlük bazda iş yapan yerel yatırımcıların hakimiyetinde olduğu için en uçucu yükselen piyasalardan biri olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin gelecek 5 yılda ortalama yüzde 4.6 büyümesinin beklendiğini kaydeden gazete; Çok uluslu şirketler ucuz varlıkları kapıyorlar, dedi.
***
Gazetelerden derlediğim haber buydu. Ben şunu anladım. Küresel akıllı para bizim buralara akıyor. Çünkü Türkiye açıkgözmüş, günlük bazda parayla oynayan yerel yatırımcıların hakimiyetindeymiş, ucuz mallar çok uluslu şirketler tarafından kapışılıyormuş. Ülkemiz, küresel akıllı para ile akıllı bir ilişki içinde midir, yoksa Hazine'ye para gelsin, bütçenin açıkları kapatılsın ve ekonomi genelde iyi gidiyormuş gibi görünsün diye, milli varlıklar haraç mezat satılmakta mıdır, bilmiyorum. Fakat aklıma şu geliyor nedense, hükümet sözcülerimiz durmadan diyorlar ki, Kardeşim bırakın Çankaya'da kimin oturacağına halk karar versin, ülkeyi kimin yöneteceğine halk karar versin, eyvallah, tamam. Fakat o zaman bırakalım, yukarıdaki ekonomik tabloya da halk karar versin. Bakalım halkımız, ekonomiye şırınga olsun diye milli varlıkların satılmasına rıza gösterecek mi? Ne dersiniz?
|