Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 10 Mart 2007  
Yazar Arşivi
Adem'in Trenleri
Yaşama dört elle sarılmak

Adem'in Trenleri

Çok ağlar mısınız? Mesela eski Türk filmlerinin kokusunu içeriki odadan alıp peçete, mendil evde ne varsa toparlayıp ağlamak üzere televizyonun karşısına geçenlerden misiniz? Cevabınız evet ise, bu filmin yakınından dahi geçmeyin, izlemeyi aklınızdan bile geçirmeyin! Bu filmi çok merak eden bir sulugözseniz, helak olacak, ağlamaktan kendinizi alıkoyamıyacaksınız. Kısaca mahvolacaksınız!!
Şaka bir yana, "Adem'in Trenleri" son senelerde bizleri derinden etkileyen bir yapıt olarak tarihteki yerini alacak gibi görünüyor; çünkü bizden doğmuş, her birimizden kopmuş. Naifliğin, saflığın, hoşgörünün, yani insanoğlunun tüm iyi sıfatlarının bizim topraklarda yeşermiş hallerine tanıklık edilebilecek bir sinema filmi bu. Koltuğunuzdan zaman zaman kahkahalar yükselirken yer yer gülümseyecek yer yer de ağlayacaksınız ve en önemlisi, iyi niyet ve affedebilmenin ne kadar erdemli bir tavır olduğunu keşfedeceksiniz.

YENİ 'BABAM VE OĞLUM'
Çook Türk filmi gelip geçiyor bu sinemalardan, ama çok azı hatırlanıyor. Daha sinemanın kapısından çıkarken unutuluyor... Filmleri birbiri ile kıyaslamak anlamlı değildir ama, insan ister istemez en güzel duygularını bulduğu, onları keşfettiği filmleri unutamıyor. Onun kadar etkilisini aramakla geçiriyor sinemadaki saatlerini. "Babam ve Oğlum" tıpkı benim gibi birçok insanın arayışlarının nedenidir. Hatırlıyorum da, tüm sinema salonu aynı anda hıçkırıklara boğulmuştu ve bu kez çıkış kapısında film konuşuluyordu. İşte böyle bir film aradık aylarca sinema salonlarında; perdeye bakındık durduk. Sizi bilemiyorum ama ben yeni "Babam ve Oğlum"u buldum. Şimdi yeni bir "Ademin Trenleri"ni bulmak derdim.

ANNE OLMANIN ZAMANI
Filmin yönetmeni Barış Pirhasan, başrol oyuncuları Nurgül Yeşilçay, Cem Özer ve küçük Adem'i canlandıran kanatsız bir melek, çocuk güzeli, badem gözlü, fıstıklı bir şeker. Gerçek adı Fıratcan Aydın. Buradan ufak bir uyarı: Sevgili Fıratcan'ın çok değerli anne ve babası, oğlunuzun beyazperdedeki seyirci sayısı arttıkça kaçırılma ihtimali bir hayli yükseliyor, benden söylemesi...
Aslan burcundan olan kadınların çocukları ya da en azından çocuklarından biri erkek olurmuş. Ben bir Aslan kadınıyım ve erkek çocuğum olacağı birçok kez rüyalarıma girdi. Bilirsiniz rüyalar önemli şifreler barındırır bizlere dair. Hayatımızla ilgili çok önemli ipuçları verirler, onlar öngörüdür. Ama o gün beyazperdede gördüğüm küçük çocuk, bir kez daha "Anne olmanın zamanı geldi" dedirtti içimdeki sese. Ben de "Böyle bir melek olacaksa hemen olsun" diyerek cevap verdim iç sesime. Küçük Adem yakınıyordu hayatından, anne ve babası onu dünyaya eve süt taşıması için getirdiler zannediyordu.

ERKEKLER DE DEĞİŞİYOR AMA...
Gerçek hayatta ise bazı kadınlar hayata süt değil ama mesleklerinin cefasını taşımak, meslekleri ve kariyerleri için yaşamak üzere geldiklerine inanırlar. Adem nasıl yanılıyorsa, büyük çocuklar da yanılır. Biyolojik annesi olup olmadığımızın önemi yok, çocuklar yaşamak için en kutsal ve en değerli nedenlerdir. Kadınların anne olduktan sonra tavırlarına bakın; kadınlar küçük birer kız çocuğu gibi davranmaktan ancak o zaman vazgeçiyorlar. Babalar için de durum aynı seyretse de Tanrı doğurabilme ayrıcalığını kadınlara bahşetmiş olduğu için, kadınlar bu değişimi erkeklere nazaran büyük harflerle yaşıyor. Fıratcan'ın sinema perdesindeki 1.5 saat süren Adem takma adı ile süt taşıdığı diğer yaşamındaki, dünyaya getirilme nedeni salt süt taşımak değil elbet.

BİRBİRİNDEN BAŞARILI İSİMLER
Film boyunca Adem'in ve dünyaya geliş şeklinin üslendiği o kadar önemli misyonlar var ki... Film sadece Adem'den ibaret değil elbet, tüm kadrosunda başarılı oyuncular var. Küçücük bir köyün, koca yürekli ahalisini başarıyla canlandırıyor tüm oyuncular, Ümit Çırak, Derya Alabora, Asuman Dabak, Hakan Bilgin, Atıf Emir Benderlioğlu, Münire Apaydın, Yıldız Kültür, Turan Özdemir ve süpriz bir isim Ezel Akay.

CEM İLE BİRBİRİMİZİ SEVMEYİZ
İmam efendiyi Cem Özer, imamın güzel karısını Nurgül Yeşilçay canlandırıyor. Cem Özer'le birbirimizi pek sevmeyiz, hatta Amerika'da çevirdiğimiz ve bu ay sonunda vizyona girecek olan "Ölümle Dans" adlı filmimiz için yorumları tahmin ederseniz ki, çok kötü, taraflı ve acımasız olmuştu. Hatta işi daha da ileri götürerek Quentin Tarantino'nun gözbebeği Michael Madsen için haddini aşan yorumlar yapmıştı.

HELAL OLSUN SANA...
Neden haddini aşan diyorum, dünya film endüstrisinde gerçekten iyi bir yer edinmiş bir oyuncu Michael. Aradan uzun zaman geçmedi ama ben yorum yapma hakkımı kullanmak istiyorum. Cem Özer, iyi işle karşınızda. Eleştirme sırası bize geldiyse, Cem Özer'in oyunculuğuna alkış tutuyorum. Sinemada gözümüzden yaşlar getiren sahnelerine karşılık taraflı yorum yaparak yermeyi acımasızca buluyorum ve "Helal olsun sana" diyorum!!!
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Geçen hafta:   / 03-03-2007
 Türkiye'de stand-up'çı yok   / 24-02-2007
 Bir akşam yemeği önerisi   / 17-02-2007
 14 Şubat tarihine dair...   / 10-02-2007
 Dostlar kendini kötü günde belli eder   / 03-02-2007
 Yazlık sinemalardaki çekirdek sesi...   / 27-01-2007
 Kalemimle değil, kanlı canlı geliyorum!   / 20-01-2007
 Hayatımın ilk tokadı...   / 13-01-2007
 Saddam Hüseyin   / 06-01-2007
GÜNCEL
Tecavüz Tecavüz makinesi
Gaziosmanpaşa'da yıllardır süren faili meçhul tecavüzlerin zanlısı...
3'lü sınav geldi
Bir tufan, bir gemi ve...
Hafıza resetli
Eğitim bıçak yedi
Hiperaktivite babadan
Aşkları küresel ısınmaya...
SPOR
Tuncay Tuncay istesin Arsenal'e bugün imza atar
İngiliz kulübünün başındaki Wenger, 2003'te Fransa'daki Konfederasyon...
Bir skandal daha
Başarılıyım!
Şimdi şov zamanı
Bu kez tamamdır
Trabzonspor favori değil
Yaktun bizi Zafer!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 10°C 5°C 
ANKARA Sisli 16°C 0°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 22°C 8°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 21°C 12°C 
ADANA Az Bulutlu 22°C 8°C 
EKONOMİ
IMKB E: 41.915,910 D:% 1,23
DOLAR S: 1,411 D:% -0,60
EURO S: 1,849 D:% -0,75
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu