Emzirme döneminde nasıl beslenmeli?
Bebek sağlıklı olarak dünyaya 'merhaba' dedikten sonra anneye düşen en önemli görev, bebeği emzirmektir (elbette yeterli miktarda süt salgılaması varsa). Bebek erken de normal zamanında da doğmuş olsa, anne sütü bebeğin doğum haftasına göre uyumlu bir şekilde gelmektedir. Anne, gebeliği süresince hem bebeğini büyütebilmek hem de doğum sonrasında yeterli süt verebilmek için yaklaşık 9-15 kilo alır ve genellikle 6-7 kilo vermiş olarak hastaneden çıkar. Annenin bedeninde kalan bu kilolar da emzirme döneminde destek olarak kullanılır.
DENGE İYİ KURULMALI Sağlıklı bir anne günde yaklaşık 700-800 ml süt salgılamaktadır ve bunun için de yaklaşık 700-750 kilokalorilik bir enerji harcar. Bu enerjinin 500 kilokalorilik kısmı anne bünyesindeki depolardan karşılanırken; kalan 250 kilokalorilik kısmı da günlük beslenmeye eklenerek dengeli bir şekilde karşılanır. Enerji eklenirken bebeğin ve annenin tüm ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için protein, yağ, karbonhidrat oranları dengeli ayarlanır. Özellikle proteinin kaliteli kaynaklardan karşılanması, çok önemlidir. Kaliteli, protein kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagillerdir. Bu besin grubundan olan süt ve ürünleri aynı zamanda yüksek kalsiyum içerdikleri için bir başka ek ihtiyacı da (kalsiyumu) karşılamış olurlar. Günlük tüketime ek olarak 1 karper kadar peynir ve 2 bardak süt ya da yoğurt tüketilmelidir.
İYOTLU TUZ KULLANILMALI Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren ürünler kullanılmamalıdır. Her gün kaliteli protein kaynaklarından biri ana öğünde tüketilmelidir. Ayrıca haftada 4-6 kez yumurta (alerji sorunu yoksa) yenebilir. Süt salgılamasını arttırır düşüncesiyle sürekli tatlı tüketiminin bir faydası olmaz. Tatlı ihtiyacı demir ve kalsiyum açısından da iyi birer kaynak olan kuru meyvelerden karşılanabilir (kuru üzüm, kuru kayısı gibi). Hazır meyve sularının yerine taze meyveler yenmeli yada taze sıkılmış olarak içilmelidir. Her gün en az bir öğünde pişmiş 1.5 porsiyon sebze yemeği bulunmalıdır. Salata da sofradan eksik edilmemelidir. Yemekler pişirilirken iyotlu tuz kullanılmalıdır. Günlük sıvı tüketimi yaklaşık 3-3.5 litre olmalıdır. Sıvı tüketimi su, ayran, bitki çayları, limonata, hoşaf, komposto gibi içeceklerle karşılanabilir. Anneler süt verirken her yiyecek-içeceğin bebeğe geçtiğini unutmayarak alkol kullanmamalıdırlar.