Diplomasi nedir?
Devletler arası ilişkilerde, genel olarak siyaset, özel olarak da diplomasi, çok etkili bir enstrüman olarak kullanılır. Derler ki, diplomasinin tükendiği anda silahlar konuşmaya başlar. Yani, silahların konuşması, aslında en son istenecek şeydir. O noktaya kadar kullanılacak enstrüman, diplomasidir.
***
Hatta, devletler savaşırken bile diplomasi boş durmaz. Diplomasi o kadar boş durmaz ki, eğer öyle ihtiyaç hissedilmişse diplomasi savaşçıkartmak için bile kullanılabilir. Nedendir bilinmez, savaşmayı çok seven insanoğlu, o çok değerli enstrümanı bazen savaş çıkartmak için bile kullanagelmiştir.
***
Tam burada kritik bir soru ile karşılaşıyoruz: Diplomatlar küser mi? Küsmez. Küsemez! Diplomatların kişisel duyguları, refleksleri, husumetleri yoktur. Olamaz. Olursa, diplomatça olmaz.
***
Bugün Amerika ile İran savaşın eşiğindeler. Diplomatik girişimlerle ortak bir tartışma programı yaratılacak olsaydı, ABD diplomatları ile İranlı diplomatlar, bir araya geldiklerinde kafa göz birbirlerine gireşecekler miydi? Hayır...
***
Türkiye'de, orta yerde, tamamen gereksiz biçimde tartışma konusu yapılan konuya gelmek istiyorum. Irak'ta önem taşıyan kişi ve organlarla Türkiye görüşmeli midir, görüşmemeli midir? Dışişleri Bakanımız, insandüşmanıylabilegörüşebilir, diyor. Genelkurmay Başkanımız ise, bizdüşmanlagörüşmeyiz, diyor. Bence her iki ifade de doğrudur. Böyle bir durumda, siyasetçiler, diplomatlar görüşebilirler. Ama askerler görüşmezler. Diplomatın işi başka, askerin işi başka... O yüzden ben şöyle düşünüyorum. Bu tartışma gereksizdir. Türkiye'nin elini güçsüz kılmakta ve kamuoyunun aklını karıştırmaktadır.