Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 26 Ocak 2007  
Yazar Arşivi
Her şeyin başı eğitim
Muzaffer Baştopçu takipte

Her şeyin başı eğitim

Hürriyet'in haberine göre, suikast emrini vermekle suçlanan Yasin Hayal'e, Emniyet'te Fatih Sultan Mehmet'in "Hoşgörü" fermanı okutulmuş, o da "Bunu bilseydim, onu öldürtmezdim. Çünkü biz Fatih'in torunlarıyız" demiş. Buna rağmen, daha sonra mahkeme girişinde, "Orhan Pamuk akıllı olsun" diye bağırmış. Yasin Hayal gibiler, daha ilköğretimden itibar en başlayan yanlış bir eğitimin ürünü. Görmüyor musunuz, Abbas Güçlü'nün düzenlediği Genç Bakış'a çıkan sözde üniversiteli gençlerin sordukları soruları? Aşırı bir milliyetçilik, ezberlenmiş sloganlar, antiemperialist bir tavır, yabancı düşmanlığı. Oysa bizim geçmişimizde, hem Türkiye Cumhuriyeti, hem de Osmanlı olarak hoşgörü dolu sayfalar var. Yabancıları müşfik bir biçimde kucaklayışımızın tek örneği de, Fatih Sultan Mehmet'in fermanı değil.
Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'ye Güvendiler" ismini taşıyan bir kitap hazırla mış. Sadece Musevilere değil, başka ülkelerin insanlarına da -Macarlar, Polonyalılar- gibiTürkiye kucak açmış.
Macar Prensi İmre Thököly ile eşi, Osmanlı İmparatorluğu'na sığınarak, İzmit çevresine yerleşti. 1703 yılında eşi, 1705'te de kendisi İzmit'te vefat edip, İstanbul'da toprağa verildi.
Avusturya'ya karşı başlattığı bağımsızlık mücadelesinde yenilgiye uğrayan Macar Kralı Rakozi ve beraberindekiler de Osmanlı İmparatorluğu'na sığındı; Tekirdağ'a yerleştirildiler. Rakozi'nin ölümünden sonra, Tekirdağ'dan ayrılan bir grup, Antalya'ya göç etti. Bugün, Antalya yakınlarında Gebiz adını taşıyan bir Macar köyü vardır. Köy sakinleri, şarapçılıkla iştigal etmektedir.
1722 yılından itibaren Rusya, Avusturya ve Prusya'nın Polonya topraklarını paylaşmaları üzerine, Polonyalı direnişçi bazı subay ve askerler, Osmanlı topraklarına sığındı. Sultan Abdülmecit, bugün Beykoz ilçesi sınırları içinde bulunan 5 bin dönüm araziyi Polonyalı göçmenlere tahsis etti. Polonezköy denilen yerde, hâlâ 200300 Polonya asıl lı yurttaş yaşamaktadır.
İsveç Kralı 12. Karl, 1709 Mayıs'ında, Rusya'ya yenilince, 4 bin kişiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu'na iltica etti. Tam 5 yıl ülkemizde kaldı. Bu yüzden Yeniçeriler arasında "Demirbaş Şarl" adıyla anılmaya başlandı. Geri gönderilmesi için Rusya ve Prusya'nın siyasi baskılarına Osmanlı hükûmeti göğüs gerdi.
Nazi Almanyası'na karşı, çok sayıda Türk büyükelçisi, Musevilere yardım etti. Bunların arasında en bilineni, Selahattin Ülkümen'di. Ülkümen'in bu gayretlerine, Nazi askerleri Türk Başkonsolosluğu'nu bombalayarak cevap verdiler. Ülkümen'in eşi yaralandı ve aldığı yaralar yüzünden oğlunu doğurduktan sonra vefat etti. Ülkümen, 42 Yahudi ailesinin hayatını kurtardı.
Nazi zulmünden kaçıp ülkemize yerleşen önemli isimlerden biri Prof. Ernst Hirsch'ti. 1933-43 yıllarında İstanbul Hukuk Fakültesi'nde, 1943-52 yıllarında Ankara Hukuk Fakültesi'nde çalıştı. 1943'te Türk vatandaşlığına kabul edildi. O günkü hissiyatını şu cümlelerle ifade etti: "Sevinmek ne söz! Çok mutluydum ve Atatürk'ün ünlü cümlesi 'Ne mutlu Türküm diyene' döküldü dudaklarımdan."
Yahudilere sadece Nazi zulmüne uğradıkları için kucak açılmadı. Katolik baskısına karşı da geçmişte himaye edildiler. Osmanlı Sultanı 1. Beyazıt, 15. Yüzyıl başlarında Sicilya'dan kovulan Musevileri, Osmanlı topraklarındaki Dubrovnik'e yerleştirdi. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettiğinde, Bizans yönetimi altında zulme uğrayan Musevi cemaati, onu büyük coşkuyla karşıladı. 1454'te, İstanbul Musevileri, Avrupa'daki Musevi cemaatlerine gönderdikleri mektupta, dindaşlarını, Hristiyanlıkta çektikleri eziyetleri terk ederek, Türkiye'de güven ve refah bulmaya davet ediyordu. 1492'de, Sefardim Musevileri, İspanya Kralı Ferdinand ve Kraliçe İsabella tarafından İspanya'dan kovuldular. Ya Hristiyanlığı kabul etmeye, ya da ülkeyi terk etmeye zorlandılar. Onlara, Osmanlı Sultanı 2. Beyazıt yardım elini uzattı.
Türkiye Cumhuriyeti, Bolşevik ihtilâlinden kaçan Ruslara da evsahipliği yaptı. Böylece, kimi kaynaklara göre 40 bin, kimi kaynaklara göre 150 bin veya 300 bin göçmenin hayatını kurtardı ve onlara iş buldu. Beyaz Ruslar denilen bu kişilerden biri, hissiyatını şöyle dile getiriyordu: "Spassibo Constantinople! Şükran İstanbul! Bize kollarını açtın, buldun, hayatımızı kurtardın. Seni hiç unutmayacağız dünya güzeli şehir... Biz Ruslar olarak hiçbir zaman bu kadar iyilik ve cömertlik görmedik. Aslanın soyluluğunu, gururunu ve cesaretini bir araya getiren Türk ulusuna her zaman hayran kala cağız."

***

Farklı fikirlere, "vatana ihanet" gibi bakan, onları ezip yok etmek suretiyle vatana hizmet ettiğini düşünen "serseri mayınların" ortadan kalkmasını ve tarihimize yakışır bir hale gelmek istiyorsak, sanırım ev velâ, bir sürü Ogün Samast yetiştiren eğitim sistemimizi süratle değiştirmeliyiz.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Oranlar ve insanlar   / 25-01-2007
 Emaneti muhafaza edemedik   / 24-01-2007
 Hrant Dink nasıl hedef seçildi?   / 23-01-2007
 Kurulmuş bir kukla mı?   / 20-01-2007
 Dış politika ve iç siyaset   / 19-01-2007
 İyimaya'dan 367 yorumu   / 18-01-2007
 Kadın üzerinden 'terakki' tartışması   / 17-01-2007
 Tayyip Erdoğan veya Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olacak   / 16-01-2007
 Irak ve Kürt blokajı   / 13-01-2007
 ABD, İran'a karşı   / 12-01-2007
GÜNCEL
Agos'a Agos'a e-tehdit
Hrant Dink'in yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesine,...
Coni'den hovarda harekat
Sezercik'e kelepçe
Hormon skandalı
Azmin zaferi
Lodos kar habercisi
Komple yanlış
SPOR
Baskın Baskın
Önceki akşam Futbol Federasyonu'na giden iki Başbakanlık müfettişi,...
Lider, Erciyes'ten Korkmaz
Lige boykot çıkmadı
Artık sıra sizde
Trabzon'un Ceyhun inadı
Allah affeder Çarşı affetmez
İtalyan mafyası Fener'i...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 16°C 11°C 
ANKARA Sisli 14°C 0°C 
İZMİR Çok Bulutlu 19°C 13°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 19°C 7°C 
ADANA Çok Bulutlu 18°C 3°C 
EKONOMİ
IMKB E: 42.122,680 D:% 0,21
DOLAR S: 1,420 D:% 0,21
EURO S: 1,842 D:% 0,30
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu