Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 30 Aralık 2006  
Yazar Arşivi
Var mı beni uslandıracak bir yağız delikanlı?!!
Beni provoke etme...

Var mı beni uslandıracak bir yağız delikanlı?!!

Geçen Cumartesi oyun atölyesindeydim; nefis bir oyun izledim. Şaşırdınız mı? Neden? Bir Cumartesi gecesi nasıl olur da tiyatro gibi, kimilerinin "sıkıcı bir kültürel faaliyet" olarak adlandırdığı, vakit kaybı, can sıkıcı bir etkinlikle heba edilir ki? Hele hele televolemtrak bir imaj çizilmeye çalışılan bendenize!!! Hiç yakıştı mı?
Espri bir yana bu durum, aksi bir yaşantı sürerken, şahsımdan tamamen ayrı bir hayat süren imajımın değil, resmen benim sorunumdur ve suçu başkalarında değil yine kendimizde aramak çözüme giden en kısa yoldur. Neyse efendim, bendeniz elimden geldiğince, vakit bulabildikçe kendimi tiyatrolara fırlatırım. Keyifli bir oyun seyretmenin yanı sıra, oyuncularla birlikte o alkışların hazzını yaşar, her seferinde dünyada bunun kadar çok az keyif veren şey olduğunu keşfederim.
Hırçın Kız'ın fuayesinden iki YTL'ye kıyarak aldığım kitapçığın arkasındaki Hırçın Kız sözlüğünden "Hugo"nun bir lafı gibidir tiyatro alkışı; "Ölmek bir şey değil, feci olan yaşamamak!" Tiyatrocular ekmek, su falan değil alkışla yaşarlar kanımca ve de çok şanslıdırlar; karşılıksız ve saf bir beğeninin interaktif yorumudur o alkışlar.

BU YORUM BAŞKA
Oyun Atölyesi, yanılmıyorsam üçüncü kez bir Shakespeare oyununu sahneye koymakta. Ben, seneler önce "Hırçın Kız" balesini Prag'ta hem de dünyanın en büyük ve en eski sahnelerinden birinde izleme fırsatı bulmuştum. O zamandan beri hiçbir yorumunu tekrar izleme fırsatını bulamamıştım. Ama bu yorum başka, bambaşka ve çok çooook iyi...
W. Shakspeare'in yazdığı bu eseri Haluk Bilginer ve Kemal Aydoğan günümüzün "tiki" Türkçe'si ve "gaffurvari" üslubuyla yeniden yorumlamışlar ve çok ama çok acayip bir oyun ortaya çıkarmışlar. Bir grup entellektüel, klasik eserlerin orjinal hallerinden kelime dahi dışına çıkılmasına karşı olabilir, ama hiç haklı değiller ki. Orjinalini bir kez seyretmek mutlaka gereklidir, ama arkasından böylesine zeki yorumlar da tadından yenmez!
Bu arada yanıltıcı bir bilgi vermek istemem. Bu oyunda Haluk Bilginer yok; o sadece metnin yeniden düzenlenmesinde rol almış, o kadar.
Haluk Bey yanlış anlamasın, onu Atinalı Timon olarak ayakta dakikalarca alkışladım, ama bu oyunda zaten birden çok genç Haluk Bilginerler var! Hele ki, huysuz kızımızı uslandırıp yola sokma görevini başarı ile sonuçlandıran Fırat Tanış, eve giden yol boyunca kafamı bir sürü fikirlerle dolduracak kadar iyi bir performans gösteriyordu.
Köçek rolündeki Onur Ünsal'a gelince; sahnede hem var hem yok oluşu, "kız gibi çocuk" rolünü bu kadar mükemmel giymesi, oyun arasında ve sırasında sürekli gezinmesi, insanlarla konuşması ve tüm bunların yanında mükemmel bir performans sergilemesinden dolayı seyircinin en çok güldüğü oyuncu olmuştur.

BENDENİZ KARALAR BAĞLADI!
Biraz önce dedim ya; hanım kızımızı sözde uslandıran, gerçekte tepesine çıkan Fırat Tanış'ın mükemmel yorumladığı Petruchio, bana, eve dönüş yolunda anlamsız bir sürü fikir yükledi.
29 yaşını, hayatının baharı zanneden bendeniz karalar bağladı.
Kime ve neye göre sosyal uyumsuz teşhisi konduğu belirsiz olan, huysuz kız kurusu "Katharina"ya baktıkça kendimi gördüm. Üzüldüm, moda hastalık, panik atak sahibi oldum sanki! Ya da kedi görünce "Biğ kedi göğdüm sanki!" diyerek hafif şapşal ama sevimli mi sevimli bakış sahibi Tweety gibi bir görüntüm oldu aynada.
Çeşitli işkence metodları ile zulmedilen ve sonunda yönetmenin tabiri ile "Kendi türküsü yerine kocasının türküsünü" söylemekte karar kıldırılan, zor koşulan, "sıkıysa yapmasın da görelim" e dönen, hayat şartları ile baş edemeyen zavallı Katarinam!!
Bil ki, yanlız değilsin. Hangi ırktan gelirsen gel, hangi renk olursan ol, hangi kültürden, hangi gelir düzeyinden, hangi geçmişten geliyor olursan ol, geleceğin hep aynı. Oyundaki erkeğimiz tabiri caiz ise biraz "hırt", ama kim ya da hangi erkek biraz değil ki? Erkeklik denen o, kadınların ucuzluk reyonundan bile almaya tenezzül etmeyeceği, egosantirik tuhaf şey hepinizi, yani siz erkekleri biraz "hırt" kılmakta.
Herkes gücü yettiğine Petruchioculuk tafrasında. Kimi patron kılığında, kimi sadık eş kılığında, kimi "hovardayım ama karımsın" ayaklarında, kimisi okuryazar maço tavırlarında.

DELİ KIZIN TÜRKÜSÜ
Ama sonuç hep aynı. Allah'ın güneşine "ay" dedirten canım Petruchio, bil ki, sen de yanlız değilsin ve meraklanma; insanlık tükenir senin soyun tükenmez! Topluma bakarsak; uyumsuz olarak tarif edilen her şeyin tarifini hep, ama hep erkekler yapmakta ve ne gariptir ki, bir şekilde karşı cinstenden de alkış toplamakta.
Sezen Aksu'nun en sevdiğim albümüdür Deli Kızın Türküsü. Bu hallerin müzikli anlatımıdır bir bakıma. Kafası karışık, düzene karşı gelmekle düzenek olmak arasında gelip giden aklı dağınıkların türkücüsüdür Sezen Aksu.
Bana sorarsanız, çoğunluğun çıkarlarına ters düşen, uyumsuz, "yırtık dondan fırlamış" misali olmak iyidir; size ya deli ya da kibarca "şahsına münhasır" derler. Varsın desinler. Kadın olmak zaten özel bir şey; risk alın hayat oyununda, erkeklere birazcık mızıkçılık yapın.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 I Love Burhan Bey!!!   / 23-12-2006
 Kabala'nın perde arkası...   / 16-12-2006
 Mehmet'ten alıp Mehmetçiğe vereceğim   / 09-12-2006
 Papa ve bizim köyün delisi   / 02-12-2006
 Gerçek aşka yürüyüş   / 25-11-2006
 Çamur at, izi kalsın!   / 18-11-2006
 Aşık olduğumuz adamlar...   / 11-11-2006
 Pop kültürü, ünlü olmak ve inanç üzerine...   / 04-11-2006
GÜNCEL
Çilesi Çilesi bitmiyor
Bakıcısından şiddet gören minik Çilem, yaşam savaşı veriyor. İç...
Hayata ters başladı
Çeteye içten darbe
Dalgaların ardında kalanlar
'Baba, atla gel ecele!'
Bir aile gitti
Hızır Acil hizmet
SPOR
Ya Ya Simplicio ya da V.D. Meyde
Sportif A.Ş. Genel Müdürü Adnan Sezgin gelecek hafta önce İtalya'ya...
Nankör değilim
İstikrar adına devam
Dönmezse keyfi bilir
Fener'e para için geldim
3 avans 4'de biter
Başvuru 8 Ocak'ta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 7°C 4°C 
ANKARA Sisli 4°C -8°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 11°C 2°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 14°C 6°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 15°C -3°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.117,460 D:% -0,05
DOLAR S: 1,415 D:% 0,11
EURO S: 1,864 D:% 0,30
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu