Şemsettin Aybar'ı tanımayan yok Şanlıurfa'da. O güvercin yetiştirmekte mahir bir adam.
Hem de savaşçı güvercin yetiştiriyor. Ve ağzından şöyle dökülüyor işin sırrı: "Dedem de, babam da kuş yetiştirirdi.
Bu iş büyük merak gerektirir.
Onlara evlat gibi bakmayı gerektirir. Biz de onu yapıyoruz. Bende 250 erkekli bir sürü var. 6 tane de dişi. En değerlileri Zeytuni, Taklacı, İspir Bagdadı, Nakışlı olanlardır. Fiyatları 3 milyondan başlar. 1 milyara kadar çıkar. Daha geçenlerde dışarıdan gelen biri Taklacı'nın tekine 800 milyonu sayıp alıp götürdü.
SAVAŞ DEDİĞİN
Herkesin sürüsünün bir lideri vardır. Onlara Peşenk diyoruz.
Başkası savaşta Peşengini indirirse ayıpların en büyüğünü yaşarsın. Çünkü o gün sürü ne kadar büyük olursa olsun, dağıtıp yeniden bu işe başlamak zorunda kalıyorsun.
Savaş dediğimiz Kasım'da başlar, Nisan'da biter. Her gün sürüleri gökyüzüne salıp, akşamı iple çekeriz. Çünkü sürü yorulmadan uçacaktır, başkasının kuşunu kandırıp sana getirecektir. Sahibi komşun da olsa artık o kuş senindir. Karışma saati geldiğinde hepsi birbirine girer.
200 kuş savaşa girer, 210 çıkar.
Havada kalma yarışı, ölüm kalım yarışıdır. Onlar birer Kamikaze uçağı, intihar komandosu. Şimdi savaşa hazırlık zamanıdır.''
4 BİN YILLIK KAPIŞMA
Bülent Okutan gezgin bir yazar. Onun da gözlemleri şöyle: "Milattan önce 2000'li yıllarda Kral Nemrud'tan bu yana Şanlıurfa'da süregelen gökyüzü savaşları var.
Güvercin yetiştiriciliği. Halen kentte yaklaşık 500 evde 10 bin civarında güvercin bulunuyor. Bunların hemen hemen tümü erkek. İki yüzlü gruplarda ancak 4-5 tane dişi bulunuyor. Dişilerin görevleri doğurganlık ve yeni gelen erkekleri yuvaya bağlamak.
ANTRENMAN
Yılın 6 ayı gökyüzünde hemcinsleri ile büyük bir güç gösterisi ve çalma savaşı veren güvercinler, diğer 6 ay ise sahipleri tarafından bu savaşa hazırlanıyorlar. Şimdi savaşa hazırlık dönemi. Kanatlar, kuyruklar daha gürleşsin diye budanıyor, bol vitamin katılmış yemler yediriliyor, kısa mesafeli antrenman amaçlı uçuşlar yaptırılıyor.
Savaş, Kasım'da başlayacak, 6 ay sonra Nisan'da sona erecek.
GÜÇLÜ OLAN KAZANIYOR
Kentin özellikle mistik yapısını yansıtan Haşimiye, Eyyübiye, Yakubiye ve Süleymaniye semtlerinde yaklaşık 500 evde 10 bin kadar cins güvercin gün gelip de savaşsınlar, sahiplerine ganimet getirip para kazandırsınlar diye besleniyor.
Amaç en bakımlı, en güçlü sürüye sahip olmak. Sürü ne kadar iyi olursa sahibi de bu camiada o kadar isim yapacaktır sonucunda. Hele bir de günü gelip savaş başlayınca kimin daha iyi olduğu bir kez daha anlaşılacaktır.