
Dünyanın en "
butik kenti" Safranbolu'nun adı safran bitkisinden geliyor. Peki ama safran nereden geliyor dersek yanıtları kallavi. Uzun uzadıya yazsam kitaplar dolar valla. Ben kısadan kese edeceğim, azıcık tanıtıp geçeceğim. Dinleyin şimdi: Safran dünyanın en pahalı baharat bitkisi. Bu nedenle korsanı, sahtesi de var aman dikkat. Kendi ağırlığının 100.000 kat suyu sarıya boyayan başka bir bitki olabilir mi sizce? Adına festival düzenleniyor, bir gramı altının gramına eşdeğer tutuluyor hey heeey. NEREDEN GELİYOR Çok değil yüzyıl öncesine kadar Safranbolu'da 40-50 köyde safran üretimi yapılırmış. Zaman içerisinde boya teknolojisi ve ilaç sanayiindeki gelişmeler, fiyatının pahalı olması tüketimin iyiden iyiye azalmasına neden olmuş. O nedenle artık devlet destekli projeler ile yaşatılmaya çalışılıyor.
Bunca önemsenmesinin temelinde dünyada çeşitli endüstri dallarında çok geniş kullanım alanı bulması gelmekte. Özellikle ilaç ve gıda endüstrisinde çok gerekli bir baharat bu safran.
KANSERE DE İLAÇ MI Kanser araştırmalarında, bazı kanser türlerine karşı ümit vaat ediyormuş bir de. Geçmişi o kadar eski ve parlak ki Eski Yunan, Roma ve Mısır uygarlıklarında safran, boyama, parfüm, ilaç ve yemek pişirme gibi amaçlarla kullanılmış. Paparazziler yoksa da tarihçiler varmış ve onlar mesela Kleopatra'nın, safrandan üretilmiş parfüm kullandığına ait haberler yaymış. Ben Beyrut; Şam günlerimden de hatırlıyorum ama benden çook önceleri, en az 4000 yıldan beri Orta-Doğu'da, aromatik tatlandırıcı, parfüm, boya, ilaç ve hatta bir afrodizyak olarak kullanılmak üzere safran yetiştirilmiş.