Rahatsızlık belirtilerinizin altında besin alerjisinin yatıp yatmadığını anlamayı kolaylaştırıcı bu hastalığa özgü bazı özellikler vardır. Başlıca özellikler aşağıda belirtilmiştir.
Kararsız, düzensiz belirtiler Gelip giden, belli bir çevresel etkene bağlanamayan kararsız belirtilerin nedeni, belli bir yiyeceğe dayanıksızlığınız olabilir. Kuşkulu yiyeceği yediğiniz halde, bir gün buna tepki gösterebilir, bir gün göstermeyebilirsiniz. Bu, o yiyeceğin dokunmadığı anlamına gelmez.
Yorgunluk Yiyeceklere karşı alerjisi olan kişiler genellikle çok yorgun olurlar. Bu öyle bir yorgunluktur ki, dinlenmekle de geçmez. Genellikle sabahları kendilerini çok kötü hissederler, sonra yavaş yavaş açılıp canlanırlar. Kimi vakit o kadar yorgun olurlar ki, bütün gün yataktan çıkmazlar. Çoğu kez yorgunluk belirtisinin ne zaman başladığını bulmak mümkündür; örneğin, nezle geçirdikten sonra, bir ameliyatın, stresli bir durumun ardından ya da gebelik sonrası v.b.
Zihinsel ve psikolojik belirtiler Besin alerjisi kendisini zihinsel ve psikolojik belirtilerle de gösterir. Ömürlerini depresyona karşı ilaçlar almakla geçirenler vardır. Oysa birçoğunun depresyonu, sinirliliği ve gerginliği doğrudan doğruya besin alerjisine bağlıdır.
Bedende su tutma Bu da besin alerjisinden kaynaklanabilir. Alerjiye yatkın olan kişilerde her besin duyarlılık doğurabilirse de, bedeninde su toplananlar genellikle buğdaya ve öbür tahıllara karşı alerjiktir. Sayısız kadın, bedenindeki sudan kurtulmak için yıllar boyu idrar söktürücü ilaçlar (diüretikler) kullanır. Oysa kişinin duyarlı olduğu yiyecek kesilince, idrar kendiliğinden sökmeye başlar. Kişi bol bol idrar çıkarır, bu arada kilo kaybeder. Bedende su tutma aşırı tuzlu yemekten de olur.
Beden ağırlığında kararsızlık Çoğu kez bedende su tutmakla ilgili bir durumdur. Bu durumdaki kişinin beden ağırlığı 24 saat içinde bile birçok değişikliğe uğrayabilir. Bunun nedeni doğrudan doğruya besin alerjisi olabilir. Beden ağırlığı sorunları çoğu kez besin alerjisine işaret eder.
Kas ve eklem ağrıları Besin alerjisi bulunan kişilerin ortak şikayetidir. Her ne kadar kas ve eklem ağrıları besin eksikliğinin (örneğin, magnezyum ya da B vitamini) bir sonucu olabilirse de, dokunan yiyecek kesildiğinde bu belirtilerin de ortadan kalktığı görülmüştür.
Düşük kan şekeri Kan şekeri bazen o denli düşer ki, kişide yorgunluk, anksiyete, uyuşukluk, çarpıntı, soğuk terleme, baygınlık, baş dönmesi, baş ağrısı, açlık, saldırganlık, sinirlilik gibi belirtiler baş gösterir. Bu da çoğu kez besin alerjisiyle ilgilidir.
Bağırsaklarda belirtiler Aşırı duyarlı bağırsak sendromunda tipik olan ishal ve/veya kabızlık gibi belirtilerin nedeni çoğu kez besin alerjisidir. Buğday ve öbür tahıllar, inek sütü gibi yiyec eklerin yol açtığı alerjiler bazen uzun süren kabızlıklara neden olabilir.
Belli yiyeceklere aşırı düşkünlük Besin alerjisine bağlı olabilir. Alerji dolayısıyla özlenen besin kesilince, kişi kendisini çok kötü hisseder, o besin yeniden verildiğinde daha iyi olduğunu söyler. Özellikle alkol tutkunluğunda görülen bir durumdur.
Baş ağrıları ve migrenler Çoğu kez besin alerjisine bağlı belirtilerdir. Ani yüz kızarması ve terleme; bazı kimseler görünürde hiçbir neden yokken birden kıpkırmızı kesilir, ter dökerler. Bu da besin alerjisine bağlı bir durumdur. Alkole dayanıksızlık, kişide besin alerjisine bulunduğunun kesin göstergesidir. Klasik olarak alerjik kişiler; bu grup özellikle risk altındadır. Daha önce saman nezlesi, migren, ürtiker, deride döküntü, astım ya da rinit gibi alerjik hastalıklar geçirdiyseniz, kendinizde tuhaf belirtiler görür görmez aklınıza ilk gelen şey, besin alerjisi olmalıdır.