Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 03 Aralık 2008  
Yazar Arşivi
Eyvah alerjim var
Besin alerjisine yol açan öbür öğeler
Besin alerjisinin belirtileri

Eyvah alerjim var
Son günlerde sıkça duyulan ağızdan ağıza dolaşan besin alerjisi ne demektir. Bu güne kadar hiçbir problem yaratmayan besinler nasıl olurda birden alerjik olabilir? Bünyemiz kendi kendine alerji geliştirebilir mi?


Alerjilerin birçok hastalığa ve şikayete neden olabileceği, son yıllarda giderek anlaşılmaktadır.İstatistiklere göre,dünya nüfusunun %20'si alerjiktir.Hafif saman nezlesi,çocuklarda hırıltılı bronşit,hafif egzamalar,yiyeceklere dayanıksızlık gibi daha ufak çaptaki alerjileri de sayarsak,bu oranın çok yükseleceğine kuşku yoktur.Bunca insanın çevrelerindeki maddelere karşı Alerjik olması şaşırtıcıdır.Bize öyle geliyor ki, son 100-200 yıldır değişen Beslenme tarzının ve çevre kirliliğinin bunda büyük payı vardır.

Alerji nedir?
Alerji sözcüğü Yunancadan alınmıştır gelmektedir. Alerjik biri, genellikle baş ağrısı,kusma,deride döküntüler,migren, astım gibi bedensel belirtilerden yakınır.Ayrıca,zihinsel belirtiler de görülebilir ki,buna daha sonra değineceğiz.Bu belirtiler kişi duyarlı olduğu maddeye maruz kaldığında ortaya çıkar.Kişide bu tepkiyi doğuran maddeye alerjen denir.

Besin alerjisi
Son yıllarda besin alerjisinin birçok hastalığa yol açabileceği gerçeği tıp dünyasınca kabul edilmiştir. Günümüzde besin alerjisini ve bunun birçok rahatsızlıktaki payını inkar etmek, kafamızı kuma gömmek olur.Artık tartışma konusu olan şey hangi besin alerjisinin hangi hastalığa yol açtığıdır.Besin alerjisiyle ilgili pek çok uydurma kanı da vardır ki,bu bölümde bunları da ayıklamaya çalışacağız.

Besinlere karşı duyarlılığın gelişmesi
Yiyeceklerin olumsuz reaksiyonları eski Yunanlılar zamanında bile bilinirdi. Örneğin,Hipokrates bazı yiyeceklerin insana dokunduğunu bilirdi.Çağlar boyunca da pek çok büyükanne,çocukların ve büyüklerin belli yiyeceklere olumsuz tepki gösterdiğini bilmiş,bunlara karşı önlem almıştır.
Genel olarak diyebiliriz ki, bebekliğimizden beri günde birkaç kez yediğimiz birçok yiyeceği büyüdükten sonra da yemeye devam ederiz. Buğday, süt, mısır, şeker buna örnektir.
Bebeğe ilk katı yiyecekler örneğin,buğday verilmeye başlandığında,bebek buna karşı bir tepki gösterebilir. Bunun sonucu olarak da ishal, karında kolik, huysuzluk, burun akması, hatta orta kulak iltihabı, astım ya da egzama görülebilir.Bu belirtilerin nedeni anlaşılmayabilir ve çoğu kez önemsenmeden geçiştirilir.
Çocuğun tepki gösterdiği yiyecek verilmeye devam edilir ve çoğu kez akut belirtiler kısa süre içinde kaybolur.Bununla birlikte,daha hafif ama sürekli belirtiler kalabilir ve günler,aylar,yıllar sonra yeniden baş gösterebilir.
Dokunan yiyecek kesilirse,belirtiler genellikle 3-5 gün sonra kaybolur.Ama bazen,özellikle çocuklarda,belirtiler üç hafta kadar sürebilir.Eğer kişi yiyecek kesildikten sonraki iki hafta içinde ki bu dönem duyarlılığın en yüksek olduğu dönemdir yeniden aynı yiyeceği yerse,belirtiler tekrar ortaya çıkar.Belirtiler öncekinin aynı da olabilir,biraz değişik de olabilir.Belli bir yiyeceğe karşı duyarlılığın ne kadar süreceği kesin değildir ve kişinin durumuna göre değişir.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda dokunan yiyeceği kesip sonra doktor gözetimi olmadan yeniden vermeye başlamak yanlıştır. Bu özellikle süt için geçerlidir.Çünkü,bebekte süte karşı ağır alerjik tepkiler olabilir,hatta bu ölüme kadar gidebilir.Bu tür denemeler ancak bir hastanede, bebeklerde besin alerjisinin ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini iyi bilen bir uzman hekim gözetiminde yapılmalıdır.

Maskeli alerjiler
Kronik besin alerjileri her zaman apaçık değildir, çoğu kez maskelenmiş durumdadır. Dokunan yiyeceğin kesilmesiyle alerjinin maskesi düşürülebilir. Dokunan yiyecek yeniden verildiğinde kişide gene aynı belirtiler ortaya çıkar. Kişinin en duyarlı olduğu dönem,dokunan yiyeceğin kesilmesinden sonraki üç haftadır.Ancak kimi vakit duyarlılık aylarca,hatta yıllarca sürebilir. Besin bütünleyici takviye maddeleri akıllıca kullanmanın ve stresi azaltmanın bu duyarlılık dönemini kısaltabileceğine inanıyoruz.

Karma alerji
Kimi vakit saman nezlesi,burun akması,tekrarlayan enfeksiyonlar gibi belirtilerin nedeni tek bir maddeye değil,birkaç maddeye karşı alerjidir;solunum yoluyla aldığımız maddelere, yiyeceklere, kimyasal maddelere karşı alerjiler gibi. Elbet bu durumda işler daha da karmaşık hale gelir. Öyle ki,belli bir yiyeceğin kesilmesi,belirtilerin tümünün kaybolmasını sağlayamaz. Çünkü kişi hala öbür maddelerin yol açtığı tepkilere maruzdur.
YARIN: YOLAÇTIĞI HASTALIKLAR
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hipoglisemi   / 02-12-2008
 Menopoz ve kilo kontrolü   / 01-12-2008
 Kadınların korkulu rüyası: Menopoz   / 28-11-2008
 Beslenmede doğru bilinen yanlışlar   / 27-11-2008
 Demir yetersizliği anemisi   / 26-11-2008
 Cildinizi koruyun   / 25-11-2008
 Haftasonu ve Kebap ilişkisi   / 24-11-2008
 Yaşlılık ve Alzheimer   / 21-11-2008
 Yararları ve zararları ile yağlar   / 20-11-2008
 Türkiye de obezite dengesi değişiyor mu?   / 19-11-2008
GÜNCEL
Teröre Teröre en baba tokat
Evden ayrılan oğlunun PKK'ya katılacağını öğrendi. Durumu hemen...
Hırsızlık villası
Tavsiye etmek kolay
Kamusal 'engel'
Dışkılı ayrılık mutlu bitti
Yola çıktım Mardin'e
Saldırganlar kamerada
SPOR
Podolski Podolski bombası
10 milyon Euro bonservisi olan Alman yıldız için Asbaşkan Uslu,...
Polat'tan ültimatom
Haydi Aslanım bitir şu işi
Para isyanı
Ocak'ta kıyım var
Beşiktaş'ta kriz
Trabzon istesin yeter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 18°C 11°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 16°C 3°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 22°C 14°C 
ANTALYA Az Bulutlu 22°C 14°C 
ADANA Az Bulutlu 24°C 8°C 
EKONOMİ
IMKB E: 24.425,480 D:% 0,39
DOLAR S: 1,592 D:% -0,44
EURO S: 2,027 D:% 0,55
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye / İletişim | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi