* Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek yenilmelidir.
(3 ana, 3 ara öğün) Mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır.
Öğün sayısının az olması, bir öğünde yenilecek besin miktarını artırarak çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.
* Yağ, şeker, tuz tüketiminizi azaltın.
* Yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerini tercih edin.
* Günde ortalama 2,5 litre su için. Özellikle sıcak havalarda sıvı alımının artırılmasına dikkat edin.
* Diyet lifi içeren sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagilleri tüketin.
* Kan bulgularınıza uygun olarak ve doktorunuza danışarak antioksidan vitaminler alın.
* Haftada 2 kez balık tüketin.
* Etli pişirilen yemeklere dışarıdan yağ ilave etmeyin, eti kendi yağı ile pişirin.
* Katı yağ tüketiminizi azaltın.
* Yemeklerinize fındık yağı, ayçiçek, soya, mısırözü yağlarını karışım halinde kullanın.
* Salatalarınıza zeytinyağı kullanın.
* Yemek pişirme yöntemleri çok önemlidir. Sindirim sisteminde rahatsızlık yaratmayacak haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Yaşlılar için kızartma ve kavurma yöntemleri uygun değildir. Kızartılmış besinler yağ çektikleri için enerji içeriğinin daha yüksek ve yaşlılar açısından sindirimlerinin daha güç olacağı unutulmamalıdır.
* Beyaz ekmek yerine kepekli, esmer ekmeği tercih edin.
* Sigara, alkol, kafein tüketiminizi azaltın.
* Ağız ve diş sağlığınıza dikkat edin.
* Düzenli olarak egzersiz yapın.
* Uygun vücut ağırlığınızı koruyun, şişmanlıktan sakının.
* Besin tüketimini cazip hale getirmek için yiyeceğin lezzet ve çekiciliği artırılmalıdır.
Bu amaçla çeşitli baharatlar (nane, kekik vb.) kullanılabilir.
* Yemek yemek için yeterli zamanı ayırın, hızlı yemek yemeyin.
* Ve lütfen yaşama sarılın, stresi yenme veya azaltma yollarını bulmaya çalışın.