Karbonhidratlar enerji sağlar, beyni besler, protein yakımına yardımcı olur ve toksinlerle savaşır. Yağlar ve et içermeyen yiyecekler karbonhidrat sağlar.
Bunlar hem besin değerleri hem de enerji çeşidi bakımından farklılıklar gösterir. Basit karbonhidratları "şekerler" olarak tanırız.
Bunları şekerin kendisinden alabileceğimiz gibi bal, meyve ve sebzelerden temin edebiliriz. Basit karbonhidratlar tatlıdır ve kolay sindirilir. Karbonhidrat, kaynağımızın temelini oluşturmamalıdır.
Proteinler; kemik ve kas oluşturmanın yanı sıra onarımlarını yaparlar, sindirime yardımcı olurlar ve bağışıklık sistemini beslerler. Proteinimizi et, balık, süt ürünleri, fındık ve sebzelerden sağlarız. Sıklıkla birinci ve ikinci kalite, tamamlanmış ve tamamlanmamış ya da yüksek ve düşük kalite proteinlerden söz edildiğini duyarız.
Bu terimler proteinlerin sağladığı aminoasitlerle ilgilidir. Hayvansal kaynaklı proteinler 8 temel aminoasidi içerir. Fakat bitkisel proteinler bazılarını içermez.
Vücudun gelişmesi, yenilenmesi, vücut sıcaklığının sabit tutulması ve yaşamsal organların korunması için yağlara ihtiyaç vardır. Yağlar konsantre enerji kaynaklarıdır. A, D, E ve K vitaminlerini içerirler.
Metabolizmamızın devamlılığı için, bütün besin gruplarını içeren bir beslenme sistemine girmemiz gerekir.
Günlük enerjinin yüzde 55-60'ının karbonhidratlardan, yüzde 15-20'sinin proteinlerden, yüzde 20-25'inin yağlardan elde edilmesine dikkat edilmelidir.
Metabolizma hızının kilo alıp vermede önemli etkisi var. Metabolizma hızınız ne kadar düşükse, kilolu olma ihtimaliniz o kadar yüksektir. Kiloluysanız ilk işiniz metabolizmanızı hızlandırmak olmalı. Bunu yapmak için de kas dokusunu artırmanız gerekli. Kas dokunuz ne kadar fazlaysa metabolizmanız da o kadar hızlanır. 40 yaşından sonra kas dokusu azalmaya başlar. Bu nedenle düzenli egzersizle metabolizmayı hızlandırmak sağlıklı yaşam için bir koşuldur. Yavaş bir metabolizmaya sahip olduğunuzda üşüme, kuru bir cilt, yavaş nabız, düşük tansiyon ve peklik gibi birçok rahatsızlığı da kabullenmiş olmaktasınız.