Son günlerde bir çimen suyu polemiğidir gidiyor, kimine göre mucize, kimine göre safsata. Zayıflamadan kanser tedavisine kadar uzandı hakkında yazılanlar. Amerika'da 'yeşil altın' ve 'yeşil mucize' deniyor şu anda ona. Kanı temizlediği, kan yapımını artırdığı, kan şekerini düzenlediği, mikrop öldürücü özelliği olduğu ve toksik maddeleri bloke ettiği iddia ediliyor. Ancak işin bilimsel perde arkası çok farklı. Hiçbir bitki tek başına mucize yaratmaz, bu kural çimen için de değişmemeli diye düşünüyorum. Çimenin içeriğinde bulunup da sağlıklı yaşam için faydalı olan en önemli madde klorofil. Yüzde 70 gibi yüksek bir oranda klorofil içeriyor. Ayrıca K ve B12 gibi önemli birtakım vitaminleri, demir, bakır, magnezyum, selenyum gibi mineralleri ve enzimleri de barındırıyor ama bunlar birçok yeşil sebzede de mevcut zaten.
KLOROFİL KALKAN GİBİ
Yeşil çimen suyunun saymakla bitmeyen faydalarından sorumlu tutulan klorofil şu an çok popüler. Klorofil çok etkili bir antioksidan, bizi oksijenin zararlı etkilerinden koruyan kalkanlardan biri. Oksijenin zararlı yan ürünleri olan serbest radikallerin sağlıklı hücrelere zarar vermesini engelliyor. Kırmızı kan hücresi yapımını çoğaltıyor. Dokulara oksijen taşınmasını ve doku kanlanmasını artırıyor. Yara iyileşmesini hızlandırıyor. Ayrıca yangı dağıtıcı etkisi var. Kronik bronşit, romatizma, egzema, sedef gibi kronik yangısal hastalıklarda destek oluyor. Klorofilin ağız ve nefes kokularını da giderici etkisi var. Yani maydanozun bu etkisi içerdiği klorofilden ileri geliyor ve maydanoza özel değil, nane, roka, buğday çimi aynı işi yapabiliyor.. Dolayısıyla. klorofilin tek kaynağı yeşil çimen değil. Yeşil yapraklı sebzelerin hemen tümü, maydanoz, ıspanak, roka, tere, dereotu, marul ve buğday çimi (veya filizi) önemli klorofil kaynakları.
BUĞDAY ÇİMİ YETİŞTİRİN
Klorofilin bütün faydalarına sahip olan taze buğday çimi 90'a yakın mineral, 20'ye yakın amino asit (sindirilmiş protein) ihtiva ediyor. Bunun yanında içerdiği birkaç enzim ile vücutta detoks etkisi yapıyor. Bu pek kıymetli klorofil zengini buğday çimini evinizde kendiniz yapabilirsiniz. Doğal toprakla dolu bir saksıyı bir gece suda bekletin. Sabah iyice sulanmış saksıya, hemen toprak altına buğdayları ekin. Toprağın üzerine ince bir tabaka ıslak pamuk döşeyin, üzerini de naylonla örtün, tohumlar hava almasın. 3-4 gün sonra üzerini açarak yeşilliği sulayın. Saksı gölge ama havadar bir yerde olmalı. Bir hafta kadar sonra çimleriniz hazır olacaktır. Çimleri dibine yakın yerden koparıp, salatalarda kullanabilir, suyunu meyve sularına karıştırıp içebilirsiniz. Sokaktaki, bahçe ve parklardaki çimenleri toplayıp da suyunu içmenin hiç mantıklı olmadığını hatırlatmak istiyorum. Birincisi, bu çimenler arasında zehirli otlar ve tohumlar da mevcut olabilir, ikincisi bunlar sürekli zehirli egzoz dumanına maruz kalırlar ki bu da yarar yerine zarar getirir.. Sakın denemeyin!
Sağlıkla kalın.