Cevizin kabuğunu kırıp da özüne inmeyen, onun hepsini kabuk zanneder!' Aslında içinde derin bir hayat felsefesi barındırıyor bu söz. Bunu cevizin hakettiğini düşünüyorum ben. Hoş onun kabuğunda bile şifa var.. Her birinin küçücük kapalı "sandık"larda korunuyor olmasıyla sanki Tanrı bize onun ne kadar değerli olduğunu işaret ediyor! Bu mistik meyvenin Kuran'da, İncil'de ve Tevrat'da da adı geçer. Roma medeniyetinde de kraliyet meyvesidir.
FDA (Dünya Gıda ve İlaç Birliği) son yayınlarından birinde günde bir avuç ceviz yemenin kandaki zararlı yağlar için önemli olduğu söylendi. İyi ve kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü arttıran cevizin kalp ve damar sağlığını koruduğu onayladı. Bunu, içerdiği yüksek doz omega 3, omega 6 ve potent antioksidan maddelere borçlu bu meyve. En bilineni omega 3. Bu madde, vücudun kendisinin üretemediği ve dışarıdan almasının zorunlu olduğu çok önemli bir yağ asidi. Aynı zamanda çok önemli bir antioksidan. Çeyrek fincan dolusu ceviz tek başına bir erişkinin günlük omega 3 ihtiyacını karşılıyor. Antioksidanlar, oksijenin damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini, yani damarların paslanmasını engelleyen maddeler. Omega 3'ün yangı giderici bir özelliği de var bu yüzden ben kronik yangısal hastalıklardan olan egzema, sedef, bronşitastım ve romatizma hastalarımın dietlerinin bolca omega 3 içermesine dikkat ediyorum. Cevizin damar sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bunlarla da sınırlı değil: Damar elastikiyetini artırıyor. Yani herhangi bir basınç artışı durumunda damarlar hemen genişleyip sonra da kolayca eski haline dönebiliyor. Böylece kalp krizi ve inme gibi kötü sonuçlar engellenmiş oluyor.
CİNSEL SORUNLARDA DA... Cevizin faydaları bunlarla sınırlı değil. Ellajik ve gallik asit adında iki asit içeriyor. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Cevizin yalnızca kendisi değil, yaprakları hatta kabukları bile faydalı. Taze meyvenin kabuklarının çay gibi demlenip düzenli olarak içildiğinde erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluklarında olumlu sonuçlar verdiğinden halk tababeti ile ilgili tarihi kitaplarda hep bahsedilir. Son bilimsel çalışmalar ise ceviz yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği yönünde. Yalnızca geçici ve yalancı bir kan şekeri düşüklüğü değil, hastalığın kökenine yönelik önemli bir gelişme söz konusu... Bir bilim insanı olarak bu gelişme bana heyecan verici geldi.
MUTLAKA TAZE OLSUN İyi bir gece uykusuna hasret misiniz? Ceviz beynimizde 'melatonin' denen bir hormon salgılanmasına neden oluyor ki, bu madde hem rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıyor. Çağımızda özellikle entelektüel kesiminin korkulu rüyası haline gelen Alzheimer hastalığını da önleyici etkileri var cevizin. "Taze kırılmş" diye ısrar ediyorum çünkü ceviz bayatladıkça hem etken madde açısından fakirleşiyor hem de beklemiş cevizde 'aflatoksin' adında karaciğer ve barsak kanseri yaptığı kanıtlanmış çok tehlikeli bir zehir oluşuyor. İşinizi şansa bırakmayın, cevizinizi kendiniz kırın, sağlıkla kalın.