Daha önceki yazımda kabızlığın masum bir sorun gibi görüldüğü halde, kronik bağırsak iltihaplarından bağırsak kanserine kadar birçok tehlikeli hastalığa zemin hazırlayabileceğinden bahsetmiştim. Kabızlığın doğal tedavisi ise yarım kalmıştı. Kabızlıkta alınabilecek doğal önlemleri ve bitkisel destekleri kabaca ikiye ayırabiliriz. Birincisi kabızlığı önleyen koruyucu önlemler, ikincisi de kabızlık ortaya çıktıktan sonra yapılması gerekenler.
Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek bile kabızlığı önlemek mümkün. Geçen yazımda da bahsettiğim gibi sabah uyanır uyanmaz aç karna içilen bir bardak ılık su bile, normal bir metabolizmaya sahip ve ek bir sorunu olmayan bir insanda kabızlığı tek başına bile önler. Çünkü hepimiz, 'midebağırsak refleksi' adında bir reflekse sahibiz ve midemiz boşken mide duvarına herhangi bir katısıvı gıda değdiğinde, refleks olarak barsaklarımız çalışmaya başlıyor. Ayrıca, boş bir mide bağırsak sistemine giden bu su, bağırsaklarda yıkama etkisi de yapıyor. Bu yöntem, basit ve etkili bir önlem olsa da oturmuş bir kabızlık probleminde etkisi yeterli olmayabilir. Bu durumda boş mideye içilen bir bardak ılık su ardından, erik, kayısı ve incir gibi meyveleri kuru veya yaş olarak yemek gerekir. Bu meyveler yoğun bitkisel lif içerdiğinden, içilen suyu çekip şişer ve kitle etkisi oluşturarak bağırsakları çalıştırır.
EKMEĞE DİKKAT Günde 3 öğün tükettiğimiz ekmeği bilinçli seçmek bile kabızlık sorunun ortaya çıkmasını engeller. Bol tam tahıllı, kepekli, yulaflı ekmeğin tercih edilmesi çok önemli çünkü tam tahıllar da çok önemli bitkisel lif kaynakları ve yine bünyelerine kendi hacimlerinin birkaç katı su çekmekte. Yalnızca ekmeğin değil, pirincin, makarnanın da kepekli olanı tercih edilmeli. Bu tahılların kepeği yalnızca içerdikleri bitkisel lifle kabızlığı önlemekle kalmaz, bol B grubu vitamini ve selenyum içerikleri ile de mide ve bağırsak kanserlerinden korur ve sağlıklı bir kassinir sistemine sahip olmanızı sağlar.
Yaz-kış her gün en az bir öğünü sebzeye ayırmak da kabızlığı önleyen başka bir yöntem. Bu konuda en başarılı sebzeler, en yüksek bitkisel lif içeriğine sahip olan pırasa, bamya, kabak, lahana ve fasulye. Çiğ olarak tüketilen sebzelerden ise salatalık ve marul bu konuda en çok yardımcı olanları.
SIKI DİYET LİSTELERİ Yetersiz yağ alımı, kabızlığın önemli ve genellikle göz ardı edilen sebeplerinden. Özellikle kısa sürede kilo verdiren sıkı diyet listelerinin kabızlık sorununa yol açmasının en önemli sebebi de bu. Günlük diyette mutlaka düzenli olarak, sızma zeytinyağı, fındık yağı ve kanola yağı gibi sağlıklı yağlara yer vermek gerekiyor.
Artık kabızlık oturmuş, kronik hal almış ve beslenme değişiklikleri ile kontrol edilemiyorsa, birtakım bitkisel droglardan yardım alma zamanı gelmiş demektir. Ancak öncelikle, titiz bir şekilde, kabızlığa sebep olan altta yatan başka önemli bir sorun olup olmadığının araştırılması gerekir. Unutmayın, kronik kabızlığın kendisi bağırsak kanserine zemin hazırladığı gibi, bağırsak kanserlerinin de ilk belirtisi kabızlık olabilir.
Kronik kabızlıktaki en etkili ve en masum bitkisel destekler, keten tohumu ve keten tohumu yağı. Keten tohumu, bağırsaklarda bünyesine kendi hacminin birçok katı kadar su çeken yağlı bir tohum. Öğütülerek kullanılması gerekir. Bu sorunda kullanılan en popüler bitkisel destek olan sinamekiyi ise asla önermiyorum. Sinameki, masum bir bitki değil, 'bitkidir, yan etkisi olmaz' yanlışına da en güzel örneklerden biri. İçeriğinde düşük doz siyanür var ve aslında vücut bir savunma mekanizması olarak bu toksik maddeyi atmaya çalışıyor. Uzun vadeli kronik rahatsızlıklara yol açıyor.