Fast food diye tabir edilen hamburger türü yiyeceklerle öğün atlatma alışkanlığı çocuklar arasında oldukça yaygın ne yazık ki... Biz 'yemeyin!' dedikçe sanki daha bir artıyor onların bu yiyeceklere olan doyumsuz arzuları. Çoğu zaman da onlara olan zaafımız ağır basıyor ve bizler veriyoruz bunları ellerine.
Peki, hamburger neden zararlı, biliyor muyuz? Size bunu anlatmak istiyorum: Öncelikle, beyaz undan yapılmış, kabartıcı ve koruyucu içeren sünger gibi hamburger ekmekleri kullanıyorlar ki, bu ekmekler katkı maddesi içeriyor. Fast food'a 'zararlı' damgasını vuran diğer ve en önemli unsur, içerdiği koruyucu katkı maddeli, yağlı ve beklemiş etler. Bu katkı maddeli etler, deyim yerindeyse bağışıklık sistemini şaşırtıyor! Ve alerji, astım, egzama gibi aşırı duyarlılık reaksiyonlarına zemin hazırlıyor. Hele bir de 'nitrit' grubu koruyucu maddeler var ki içeriğinde, yatkınlığı olan bireylerde uzun vadede kanser bile yapabiliyor.
Şimdi gelelim hamburgerin zararlı bilinen diğer bileşenleri ketçap ve mayoneze. Dşarda satılanların çoğu katkı içeriyor. Çocuk şişmansa yağ oranından dolayı mayonez çok zararlı. Hamburger menülerde benim en tehlikeli bulduğum şey, yanında servis edilen bilmem kaç kere yanmış ve filtre edilerek yeniden kullanılmış yağlarda kızaran patatesler! Defalarca yanmış yağda kızartılmış sebzeler ciddi bir kanser riski taşırlar.
EVDE HAZIRLAYALIM Benim çocuklarım da birer fast food canavarı ve ben de çareyi bu yiyeceği evde hazırlamakta buldum. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum.
Bu yiyecek nasıl besleyici bir öğün haline gelebilir? İşe ekmekten başlayalım: Öncelikle, "tam buğday unu kullanılmış" ekmek olmalı.. Üzeri bol çörekotu ve susamla zenginleştirilmiş ekmekler daha ideal. Çocuğunuzun o günkü karbonhidrat ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda bol miktarda B grubu vitaminleri ve selenyum içerdiği için cilt, kas ve kemik yapısını güçlendirir... Tam buğday unundan yapılmış ekmeklerde bulunan bitkisel lifler de, çocuklarda sık görülen kabızlık sorununu önler. Ayrıca bu ekmek üzerindeki çörekotu ve susam, çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendiren maddelerdir. (Almanya'da çocukların bağışıklık sistemini güçlü tutmak için birer çay kaşığı çörekotu yağı ve susam yağı içirilmesi çok eski bir gelenek.)
Bizim hazırlayacağımız ev hamburgerinin köftesi yağsız etten olmalı. Kendiniz robotta veya elde kıyma yapıp katkısız köfteler hazırlayabilirsiniz.
Çocuğunuzu hormondan da uzak tutmak istiyorsanız kuzu etini tercih edin. Çünkü kuzular çoğu zaman daha kaslarında hormon birikmeden kesildikleri için bu konuda dana etinden çok daha emniyetliler. Ancak kıyma yapmadan önce yağlarını iyi ayıklamanız gerekir. Bir de köfteleri pişirirken yakmamaya, kızartmamaya özen gösterin. En sağlıklı hamburger eti pişirme yöntemi; elektrikli grill kullanımı.
MEYVE SUYU VERİN Birkaç takviyeyle ev hamburgerini daha da zengin bir besin yapmak da elinizde: Soğan, domates dilimi ve marul yaprakları eklemek gibi... Hatta koca bir kaşar dilimi de ilave edebilirsiniz.
Aman yanına vereceğimiz patatesleri evde sadece bir kerelik kullanılan yağlarda kızartalım. Bir de yanında asitli içecekler yerine ayran veya taze sıkılmış meyve suyu tercih edin. Çocuklarınız da, siz de sağlıkla ve sevgiyle kalın.