Çok eski dönemlerde, Avrupa eczanelerinde çok yüksek fiyatlarla ilaç olarak satılmış yeşil çay. Yaygın kullanımı ise ancak 19. yüzyıl'dan sonra olmuş. Çok kıymetli bir 'ilaç'mış o zamanlar.. Bunu hak ettiğini bize her geçen gün başka bir bilimsel araştırma gösteriyor... Kişisel yorumum, ben hep, kahvehanelerde elinde sigarayla ömrünü geçiren bazı yaşlıları, sigaranın yanında bolca içtikleri çayın koruduğunu düşünürüm. 2003 yılında ünlü bir Amerikan tıp dergisinde, domuz ve sığır dokularında sigaranın yaptığı hasarın çayda bulunan birtakım antioksidan maddelerle engellendiğine dair bir çalışma yayınlandı. Çalışmanın sonuna da 'elde edilen sonuçlara göre, sigara içicileri düzenli yeşil çay tüketerek sigaraya bağlı oksidatif hasarlanmadan korunabilirler' diye de bir yorum eklenmişti. Bu hastalıkların başında da kanser gelmekte elbette ama sakın ha yanında içtiğiniz çaya güvenerek sigara tüketmeyin! Çünkü sigaraya bağlı kanserler korunabildiğimiz ender kanser türleri. İstesek de istemesek de maruz kaldığımız, ana karnındaki ceninin bile korunamadığı o kadar çok karsinojen madde var ki şu havası suyu kirli dünyamızda
İMPARATORLARIN İÇECEĞİ
Yeşil çaydan siyah çay elde edilişi sırasında 'kararan' maddeler, 'tanen'ler ve bunların da çok önemli faydalı etkileri mevcut. Özellikle bu etkilerden faydalanmak istiyorsak yeşil çayı tercih etmemiz gerekir. Çayın, yemeğin hemen ardından içilmesinin Çin imparatorlarından kalma bir alışkanlık olduğu söylenir: Çin imparatorlarına, yemeklere zehir karıştırılarak yapılacak suikastlara karşı korumak için, yemek sonrası hemen birkaç fincan çay içirilmesi bir kuralmış. Yani yemeklerden sonra bir fincan çay içmek keyif olduğu kadar şifa da aynı zamanda...
TOKLUK HİSSİ VERİYOR!
Yeşil çayda bolca bulunan 'kateşinler' maddesinin kanserden koruduğuna dair sağlam kanıtlar var. Japonya ve Çin'de insanlar üzerinde yapılan birçok çalışmada, düzenli çay içmenin yemek borusu, mide, mesane, böbrek ve meme kanseri riskini azalttığı kanısına varılmış.
Peki, yeşil çayı günlük tüketimlerinin bir parçası haline getiren Çinli'lerin niye zayıf olduğunu hiç düşündünüz mü? Son günlerde yeşil çayın yağ yakımını artırıcı etkisinden sıkça bahsediliyor. Bu durumda, yeşil çayı bolca tüketen Çin, Japon ve Uzak Doğu toplumlarında obesite yani aşırı şişmanlık sorununun dünyanın diğer bölgelerine oranla daha az görülmesine şaşmamak gerek. Sitemde de zayıflama sorunundan söz eden bir bölüm de açıldı. Zayıflatan bitkilerle ilgili daha fazla bilgiye oradan da ulaşabilirsiniz. Bu arada, şimdi yenilenmiş olan www.elifguveloglu.com sitesinden de yararlanacağınızı umuyorum.
Sağlıkla kalın, yüzünüzden gülücüğü, elinizden yeşil çay fincanınızı eksik etmeyin.