YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ortaya yeni bir fikir atıp, tepkileri izlemeye çekiliyor. Önce "paralı üniversite" diyerek tepkileri üzerine çekmişti. Sonra "Üniversitelerde serbestlik ve kontenjan artırımı".
Şimdi de
"ÖSS'de İngiliz sistemi" diyor.
Yine yoğun tepkiler var.
Zaten, bir koltukta oturuyorsanız ne yaparsanız yapın tepkiler alacaksınız. Özcan'ın şansızlığı, daha koltuğa oturmadan tepkilerin başlamış olmasıydı. Bunlara rağmen kabul etmek lazım ki pek yılacağa benzemiyor.
"
Boş oturmayacağım, bir şeyleri değiştireceğim" mesajı verirken...
***
Son söylediği şu: "Üniversite sınavlarına girecek adaylara 12-13 konu verilsin, adaylar istedikleri 5'ini seçerek sınava girsin. Üçünden aldığı puanlarla da üniversiteye başvursun."
Puan türünü üniversiteler kendisi belirleyecekler.
Örneğin, bir üniversite makine mühendisliği fakültesine genel yetenek, biyoloji ve matematikten 80 puan alanı kabul edecek.
Böylece katsayı sorunu da ortadan kalkacak. Öneriye göre, öğrenci puanını yükseltmek için, 120 dolar bedelle tekrar sınava girebilecek. Güvenlik açısından sınavlar Ankara'da yapılacak.
***
Tepkilerin çoğu yine olumsuz. Ancak asıl dikkatimi çeken
Milli Eğitim Bakanlığı ile
YÖK'ü karşı karşıya getirmeye çalışanlar olması.
Oysa her iki kurumun çok iyi diyalog içerisinde olduğunu biliyoruz.
Elbette üniversite giriş sınavlarıyla, ortaöğretim kurumlarında yapılacak yeni düzenlemelerin bir bütünlük içerisinde olması gerektiğinin bilincindeler.
***
Milli Eğitim Bakanlığı'nın orta öğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları henüz tamamlanmış değil. Ancak ilköğretimden ortaöğretime geçişte olduğu gibi, üniversiteye girişte de birden çok sınav öngörülüyor.
Tüm lise öğrencileri 10'uncu sınıf sonunda merkezi bir sınava alınacak.
12. sınıf sonunda da ikinci merkezi sınav yapılacak.
Bu iki sınavın ortalamasıyla, öğrencinin not ortalaması üniversiteye girişte esas alınacak.
Katsayı konusunda pek netlik olmamasına karşın, bu konuda iyileştirmeye yönelik çalışmalar sürüyor.
Yani
0.3'ün
0.6'ya yükseltilmesi söz konusu olabilir. Mesleğiyle ilgili fakültelere girmeyi düşünen meslek lisesi öğrencileri için de katsayı
0.8 olabilir.
***
Üniversiteye giriş düzenlemesi
YÖK'ün, ortaöğretimde yeniden yapılanma çalışmaları M.E.Bakanlığı'nın sorumluluğunda. Her iki kurum yetkilileri Haziran ayında yapılması planlanan toplantıda bir araya gelip, uzlaşarak iki çalışmayı bir bütün haline getirecekler.
Özellikle ÖSS'ye gireceklere sözüm, hiç telaşa gerek yok.
Bu düzenlemenin 2010'dan önce uygulamaya geçmesi zor görünüyor.