Devlerin dansı
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Amerika Başkanı Bush arasındaki görüşme sonrasında, tablo ortaya çıktı. Amerika, PKK'nın ipini çekiyor. Irak'ın kuzeyinde, Barzani'yi desteklediğini açıkça belirtiyor. Aslında 3'e bölünmesini planladığı Irak'ta Amerika'nın en kuvvetli olduğu yer Kuzey Irak. Orta bölgede Amerika'ya düşman Sünni Araplar, Güney Irak'ta İran kontrolünde Şiiler, Amerika'ya manevra imkanı vermiyor. Amerika-İsrail, Irak'ın kuzeyinde; Rusya-İran, Irak'ın güneyinde manevra kabiliyetine sahip. Başbakan Erdoğan, bu tabloya göre hareket edecek. Irak'ın kuzeyi, Ortadoğu'nun hareketli dans sahnesidir. Yeni Türkiye, tüm bölgesel devlet ve oyuncular ile ilişkileri sürdürmek ve Ortadoğu'da büyük bir oyuncu ve arabulucu olmak istiyor. Yeni Türkiye, Orta Asya'da büyük çıkarlarının bulunduğunu düşünüyor.
DevletindansıIrak'ta Şu açıkça ortaya çıktı. Amerika'nın politikaları genel ve temel olarak birçok alanda Türkiye'nin dış politika çıkarlarıyla çatışma halinde. Amerika, Barzani'yi kollayarak, PKK'nın ipini çekmeye karar vererek, Türkiye'ye düne göre bir adım daha yaklaştı. Bu yaklaşım, iki ülkenin çıkar çatışmasındaki gerçeği ortadan kaldırmıyor.
Hassaskonular Başbakan Erdoğan ile Amerika Başkan ı Bush görüşmesi öncesinde ulusal ve uluslararası düzeyde birçok analist-stratejist, Türk ve Amerikan dış politikalarının kader noktasını Irak'ın kuzeyindeki durumla bağlantılı olarak ele aldılar. Muhtemel gelişmelere sahne olacak hassas konular şöyle sıralandı: 1. Irak'ın 3'e bölünmesi, Kuzey Irak'taki otonom Barzani yönetimi 2. Filistin 3. Türkiye-Suriye ilişkileri 4. İran 5. Türkiye-Rusya ilişkileri 6. Ermenistan Dikkatle bakınız, Türkiye'nin izlediği ve izlemeyi düşündüğü taktik ve stratejik dış politika ile Amerikan dış politikası, bu 6 konuda da farklı değil mi? Çıkarlar farklı. Birinci madde en önemli maddedir.
Dananınkuyruğu... Bir güzel sözümüz vardır: "Dananın kuyruğunun koptuğu an." Amerika'nın Erdoğan-Bush görüşmesinden sonra izleyeceği politika, dananın kuyruğunun kopacağı an olacaktır. Amerika-Barzani'yi koruyacak, Irak 3'e bölünürse, Barzani'nin devlet olmasını sağlayacak. Türkiye, Irak'ın bölünmesini istemiyor. Barzani'nin otonom yönetimini tanımıyor, devlet olmasını ise asla tanımaz. Barzani, Kerkük ve Musul'u, otonom bölge içine almak istiyor. Kerkük'te oldu bitti yaparak referandum ile bunu sağlamak istiyor. Türkiye bunu asla kabul etmiyor." PKK'nın ipi çekilse bile burası gelecek için en büyük handikap noktası. Amerika; Irak'ın toprak bütünlüğünü bozmadığı, Kerkük ve Musul'u Barzani'nin bölgesine katmadığı, Kuzey Irak'tan gelen PKK terörünü ezdiği takdirde, Türkiye ile dost ve müttefik olarak yoluna devam edecek. Son görüşmelerden sonra, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki otonom Barzani yönetimi ile direkt ilişkisi olabilir mi? Kavga bunun için olmadı mı? Çok zor. Amerika; İran, Filistin ve Ermenistan için Türkiye'den ılımlı karşılık görebilir ama, Irak'ın kuzeyi için ılımlı adımlar çok zor. Irak'ın güneyi de hassas günler yaşıyor. Suudi Arabistan Kralı Abdullah onun için Ankara'ya geldi. Irak'ta, atanmış yönetim yerine gerçek yönetim gelinceye kadar devlerin dansını seyredeceğiz.