Türkler Amerika hakkında ne düşünüyor?
Amerika'nın en büyük strateji kuruluşlarından CSIS, "Ermeni tasarısı ve Türkiye'nin Kuzey Irak reaksiyonu" üzerine bir araştırma ve analiz yayımladı. Kısa adıyla CSIS olarak bilinen Strateji ve Uluslararası Çalışma Merkezi, Eylül ayında Amerika'da önemli bir toplantı yapmıştı. "Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinden Sonra Türkiye" isimli toplantıya, gazeteci Fethi Koru, Yalçın Doğan, Murat Yetkin, TOBB adına Süreyya Serdengeçti ve Güven Sak katılmıştı. 15 Ekim tarihli CSIS raporunda, küresel yaklaşımları gösteren bir kamuoyu yoklaması verildi. * Amerika'yı Türkiye'nin karşısında en büyük küresel tehdit olarak gören Türkler'in sayısı, yüzde 64 olarak gösterildi. * Küresel tehdit sıralamasında Irak yüzde 13, Rusya yüzde 9 olarak görülüyor. * Türkler'e göre, en sağlam müttefikler yüzde 13 ile Almanya, yüzde 11 ile Pakistan, yüzde 9 ile Suudi Arabistan. * Türkler'e göre, dünyada artan tehlike olarak ŞiiSunni gerginliği yüzde 42 ile başta. * Türkler'e göre, en büyük sorun yüzde 72 ile PKK terörü. * Türkler, yüzde 77 "Amerika askeri bir tehdite dönüşüyor" fikrini taşıyor
KuzeyIrakreaksiyonu CSIS analizine göre Türkler, Amerika'nın, Irak'ı işgalinden sonra Türkiye'de düşman Kürt bölgesi yarattığına, Kuzey Irak'ta PKK terör karşıtı operasyonları engellediğine, böylelikle Türkiye'yi tehdit eden unsurların artmasına vesile olduğuna inanıyor. Amerika'nın 2003 sonrasında Türk özel timlerini bölgeden çıkartmasının sıkıntıları artırdığı inancı yaygın. Bu süreçte Irak'ta PKK varlığının genişlediği, Irak'ın PKK'nın Türkiye'de gerçekleştirdiği saldırıların üssü konumuna geldiğine işaret ediliyor. "Anlaşıldığı kadarıyla, Irak güvenlik güçleriyle sınır birliklerinde görevli Kürt askerler ve PKK arasında bir danışıklı dövüş durumu da mevcuttur" deniliyor. Analizde, "PKK terörünün 25 yıllık geçmişi vardır, bunda Iraklı Kürtler'in de kabahati mevcuttur" görüşüne yer veriliyor.
İlginçtespit Amerikan CSIS analizinde, ilginç bir tespit yapılıyor: "Bir Türk müdahalesinin istikrar açısından çok zararlı olmayacağı açık. Hatta belki faydalı bile olabilir. Kürtler de bu sayede bağımsızlık ve uç otonomi modelleri aramak yerine Iraklı olmanın kendileri için daha faydalı olacağını fark ederler." Amerikan CSIS uzmanı, Amerikan yönetimi uyarıyor: "Amerikalılar, bölünme ve federalizm kavramlarından bahsederken dikkatli olmalıdır. Zira bu kavramlar, Türkler'in gözünde neredeyse Kürt bağımsızlığı ile aynı anlama gelmektedir. Oysa Kürtler'in Irak'ın bir parçası olmaksızın devam edebilmesi mümkün görünmemektedir." Barzani ve Talabani gerginliğinin Irak'taki gelişmeleri zaman zaman tehlikeye attığı vurgulanan "Türkiye'nin Kuzey Irak Reaksiyonu" isimli raporun devamında, "Amerika, Kürt bölgesinin genişlemesi konusunda dikkatli olmalıdır. Zira genişleme ve federalizm, Irak'ın diğer vilayetlerinde yaşayan azınlıklar üzerinde kontrol sağlama imkanı verecektir. Kürt olmayan bölgelerin yönetimidir bu. Kürtler'in, Arap, Türkmen ve diğer bölgelerin ele geçirilmesi gözden kaçırılmaktadır. Kerkük'ü bölgeye dahil etme ve Kürt hakimiyetini Musul'un doğusuna, daha geniş bir etnik fay hattına doğru taşıma çabası da buna dahildir. Bu durum Amerika'nın desteklemesini gerektirecek kadar 'yumuşak' bir durum değildir" deniliyor.