İftarda ve sahurda neler yenilmelidir?
İftara çorba ile başlanmalı, az yağlı et, balık veya tavuk, yoğurt, salata ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. İftardan 2-3 saat sonra meyve yenilmelidir. Yemekler iyi çiğnenmeli, bol sıvı içilmeli ve posalı besinler tüketilmelidir. Boş mideyi birdenbire ve fazla yemekle doldurmak, ani mide gerginliğine, tansiyon yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Bu sorunların yaşanmaması için iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir. Protein içeriği fazla olan gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmayı geciktirir. Sahurda az yağlı peynir, kepekli ekmek, zeytin, domates, biber, salatalıktan oluşan kahvaltı tarzı yiyecekler tercih edilmelidir. Sahurda yeterli miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir ve sebze yemekleri tüketilirse, hem kan şekeri yavaş yükselir, hem de aşırı mide salgısı oluşmaz ve acıkma geciktirilir. Sahurda bol sıvı alınmalı ve meyve yenilmelidir. Sahura kalkmadan oruç tutulması durumunda metabolizma hızı düşer ve buna bağlı olarak baş ağrısı, halsizlik gibi sorunlar yaşanabilir.
4 BESİN GRUBU ÖNEMLİ... Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme; 4 besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları oruç tutan kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir. Bu besinler; süt grubu (süt, peynir ve yoğurt), et grubu (et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller), sebze ve meyve grubu, tahıl grubu (ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana)dır.
|