En önemli öğün sahur
Birçok kişi uykusunu bölmemek için sahur yapmadan ya da geceden bir şeyler yiyerek oruç tutmaya çalışır. Oysa Ramazan ayının en önemli öğünü sahurdur. Uzun açlık durumu, metabolizma hızını düşüreceğinden baş ağrısı, halsizlik, kan şekeri, tansiyonun düşmesi ve midede asit salgısının artmasına neden olur. Bunun için oruç tutarken mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda hazmı kolay besinler tercih edilmelidir. Bağırsak tembelliğini önlemek için de yeterli miktarda posalı ya da lifli besin almak gerekir. Bu nedenle taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
Ramazan ayında vücutta su miktarının azalmasına bağlı halsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık sorunları olabilir. Bu sorunların yaşanmaması için iftar ile sahur arasındaki zamanda en az 2 litre sıvı tüketilmeli ve su tercih edilmelidir.
İDEALBESLENMENASILOLMALI?
Oruç tutan insanlar belirli bir şekilde beslendikleri için organizma 1 ay dinlenir. Bu da toksinlerin temizlenmesinde etkili olur. Oruç tutmak için vücudumuzun sağlıklı olması gerekir. Sağlık sorunu olan kişiler oruç tutmamalı ya da doktor kontrolünde, sağlığına zarar vermeyecek şekilde tutmalıdır. Özellikle şeker hastalarının, hamilelerin, 65 yaşının üzerinde olanların oruç tutması sakıncalı olabilir. Ramazan'da uyku düzenine de çok dikkat edilmeli, sahura kadar uyanık kalınmamalı, günde 6-8 saat uyku ihmal edilmemelidir.