İftar ve sahurda tercih edilen besinler
- Ramazan ayında iftar ve sahurda yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük kepekli tahıl ürünleri, sebze, salata gibi gıdalar tercih edilmelidir. - Posası yüksek besinler (kabuklu meyveler, kuru kayısı, kuru erik ve hurma, taneli tahıl ürünleri, kuru baklagiller, taze fasulye, bezelye, ıspanak) - Omega 3 ve folik asitten zengin besinler (kuşkonmaz, ıspanak, bezelye, domates suyu, somon, sardalye, ton balıkları, brokoli, keten tohumu, semizotu, mercimek, ceviz, badem) - Sıvı yağla yapılan yemekler (özellikle sızma zeytinyağı) - C vitamininden zengin meyveler... Genel olarak toplam yiyecek alımı Ramazan'da sınırlanır ve bu da enerji alımında azalmaya ve ağırlık kaybına yol açabilir. Orucun detoksikan yani toksinleri temizleyici etkisi de vardır. Oruç tutan insanlar belirli bir şekilde beslendikleri için organizma 1 ay dinlenmektedir. Oruç bir zayıflama yöntemi değildir. Hatta hareket azlığı, metaolizma hızının azalmasına bağlı olarak, kilo vermek için oruç tutanlar kilo veremezler. Vücut için sağlık demek olan orucu, doğru beslenme kurallarına uymayarak tam tersi hale getiriyoruz. Oysa şunları yapmamız gerekir... - Mutlaka sahura kalkmalı ve kahvaltı gibi hafif gıdalar tüketmeliyiz. - Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açmalı ve ılık bir çorbayla devam etmeliyiz.
|