Neler yenilmeli? Kimler oruç tutamaz?
* Yemekleri yavaş yiyip, mümkünse öğünü iftar ile yatma saati arasında bölerek, * Kepek ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık vererek, * İftardan sonra mutlaka hafif egzersiz veya yürüyüş yaparak, * Sütlü tatlıları tercih edip, bol bol su içerek orucun sağlığımız üzerindeki pozitif etkilerini görebiliriz.
Hangidurumlardaoruçtutmaksağlığıetkileyebilir? * Şekerhastaları: Şeker hastaları azar azar ve sık sık yeme şekline dayanan bir beslenme rejimi uygularlar. Ramazan'da uzun süre aç kalmaya bağlı kan şekerinin düşmesi sonucu hayati tehlikeler oluşabilir. İftardan sonra da kan şekerinin ani yükselmesi (hiperglisemi koması) olabilir. * Hamileler: Kan şekerinin ve vücut sıvısının azalmasına bağlı hem anne adayında hem de bebekte sağlık sorunları olabilir. * Emzirenanneler: Sıvı alımı azalacağından süt salınımını etkiler, bebek yeterince anne sütü alamaz. * 9 yaşın altındaki çocuklar * Seyahatteolanlar * Akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, epilepsi, Alzheimer, Parkinson hastaları * Çokyaşlıvehastaolaninsanlar * Ağır kalp ve böbrek hastası olanlar * Mideülseri,safrakesesiiltahabıveyataşıolanlar * Karaciğer yetmezliği olanlar * Ağırenfeksiyongeçirenler * Migren ve kas hastaları * Çokzayıfveanemikolanlar * Tüberküloz mikrobu taşıyanlar * Kanserhastaları