Ramazan ayının sağlık ayı olduğunu unutmayalım "11 ayın sultanı" olan Ramazan'da, oruç tutanlar belirli bir şekilde beslendikleri için vücutları 1 ay dinlenir. Ancak iftar ve sahurda yenilen yemeklere dikkat edilmesi gerekir. Oruç tutan birçok kişi, uzun süren açlığın ardından aşırı bir biçimde yemek yediği için hem kilo alır hem de ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşır. Ramazan ayında, sağlıksız beslenme yüzünden sağlıklı insanlar bile oldukça ciddi problemler yaşayabilirler. Bu nedenle diyabet, kalp, yüksek tansiyon, ülser ve kronik böbrek hastalarının oruç tutmaları sağlık açısından uy gun değildir. Düzenli ilaç kullanması gerekenlere, yeni ameliyat geçirenlere, çocuk emziren ve hamile kadınla ra da oruç tutmaları önerilmez.
İFTARDANSONRAAZVESIK Ramazan ayında normal beslenme düzenimiz değişmektedir. Normal zamanda 4-5 öğün beslenirken, oruç tutarken genelde 2 öğün besleniriz. Sağlıklı insanlar oruç tutarken de sağlıklı beslenir ve iftardan sonra az ve sık yerlerse sağlıklarına kavuşurlar, toksinlerin atımını sağlarlar, kilo almalarını engellerler.
İLKHAFTABOLSIVIALINMALI Oruç tutanlarda vücut suyunda bir azalma olur. Ancak Ramazan ayının sonlarına doğru bu azalma normal düzeye gelir. Bu nedenle, vücut suyu kaybının en fazla yaşandığı orucun ilk haftasında, iftar ile sahur arasında bol sıvı alınmasının önemi daha fazladır.