Sağlıklı bir oruç için temel noktalar 1 Oruç tutanların yeteri kadar su tüketmeleri, Ramazan süresince uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekir. Uykusuzluk, baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. 2 Ramazan'da metabolizma hızı düştüğünden kilo almak kolaylaşır. Bu nedenle, bol kalorili, ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. 3 İftarda mideye aniden yüklenmek, hazımsızlığa neden olabilir. 4 Ramazan'da sindirim sistemi sorunları yaşamamak için yaş ve kuru meyvelerden tüketmeye özen gösterilmelidir. 5 Sahura kalkmadan oruç tutulursa, aç kalma süresi uzayacağından metabolizma hızı düşer, halsizlik, baş ağrısı görülebilir. 6 Sahur yemeğinde lokmalarınızı çok çiğneyin ve yeterince su için. Mide dolgunluğundan kaçınmak gün içinde rahat olmanızı sağlayacaktır. Yağlı, acılı, baharatlı çok tuzlu yemeklerden kaçının. 7 İftar ile sahur arasında sık sık ve yeterli miktarda su içmek gerekir. 8 Oruç süresince kan şekeri düşer. İftarda birden yemek yenildiğinde ise kan şekeri hızla yükselir. Bu nedenle iftarda yavaş ve az yemek önemlidir. 9 Oruç kalınan zamanda açlık ve susuzluğa bağlı olarak vücut hareketleri azalmakta ve yavaşlamaktadır. Bu sebeple iftardan 2 saat sonra kendinizi çok yormadan yürüyüş yapmak vücudun hareket sistemi için faydalıdır. İftardan hemen sonra tok karnına yürüyüş yapmak, koşmak, aşırı efor harcamak sakıncalıdır.