Sağlıklı beslenme
Ramazan ayına girdik ve bir çoğumuz oruç tutmaya başladı. Dinimizin gereği olarak oruç tutuyoruz, fakat bununla birlikte Ramazan ayı süresince yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenme, değişik sağlık sorunlarına yol açması yanında, var olan hastalıklara ait şikayetlerin artmasına neden olabilir. İftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yiyerek vücudumuzu çok daha fazla yorarız. Oysa orucun asıl amaçlarından biri de sindirim sisteminin dinlendirilerek sağlığın korunmasıdır. Bu nedenle oruç tutanların Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir.
HASTAOLANORUÇTUTMAZ Oruç tutmak için vücudumuzun sağlıklı olması gerekir. Bazı hastalıklar oruç tutmamayı gerektirebilir. Bu hastalıkların belli başlıları şunlardır: Kanser, sürekli ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar, kalp, damar ve şeker hastalıkları, verem, ateşli hastalıklar ve özellikle de sindirim sistemi hastalıkları (mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri olanlar). Sağlığı uygun olmayan kişiler ancak doktor kontrolünde, sağlığına zarar vermeyecek şekilde oruç tutmalıdır.
SAHURDAAĞIRYEMEYİN Oruç süresinde sahurda fazla yemek hazımsızlık, mide ağrısı ve kabızlığa neden olabilir. Kan şekerinde ve tansiyonda ani yükselmelere bağlı şikayetler ortaya çıkabilir. Sahuru kahvaltı yerine koymak gerekir. Bu nedenle sahurda yağlı kızartmalar, hamur tatlıları, aşırı tatlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bunların yerine kolay hazmedilen, midebağırsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli. Yine kahvaltıda tüketilen yumurta, süt, zeytin, peynir, reçel sahur için ideal seçimlerdir.