Ramazan'da beslenme uyarıları 1- Besin yönünden dengeli bir iftarsahur sofrası hazırlamaya dikkat edilmelidir. 2- İftarda ve sahurda hafif yemekler yenilmelidir. İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalar alınmalıdır. Çok yemek, boş olan mideye yüklenilmesine sebep olur. Bu durumda sindirim zorlaşır, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri yaşanır. Bunun için hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra diğer yemekler yenilmelidir. 3- Sahurda tüketilen besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda hazmı kolaylaştırıcı, lifli gıda içeren yiyecekler yenilmeli, kızartma ve baharatlı yemeklerden ise uzak durulmalıdır. Sahurda alınan yağlı ve ağır besinlerin metabolizma hızı yavaş olduğundan yağa dönüşümü daha kolay olur. Ayrıca bu tür yağlı ve ağır besinler yenilip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları görülebilir. Sahurda bunların yerine hafif, yağ oranı düşük, protein içeriği yüksek bir öğün tercih edilmelidir. Kahvaltılık besinler ve süt en uygunudur. 4- Bol sıvı gıda alınmalı, asitli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Günlük su ihtiyacı 2-2.5 litredir ve bütün gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalıdır. 5- Yemekler yavaş yavaş yenilmelidir. 6- Tatlı yerine hamurlu, ağır tatlılar ye rine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. 7- Tıka basa doymadan sofradan kalkılmalıdır. 8- Çay ve kahve, yemekten 12 saat sonra içilmelidir. 9- İftarda henüz karın doymadan sigara içilmemelidir. En az 20 dakika sonra içilmelidir. Vücutta hücreler gıda beklerken, birden nikotin başta olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşı karşıya kalır. Bu durumda kan pıhtılaşır ve kalp krizi riski artar. Oksijen taşıması gereken hücreler bir anda zehir taşımaya başladığından, beyin hücreleri başta olmak üzere çok sayıda hücre ölür.