Kuzey Irak'a girmeli miyiz? (2)
Savaşlara devletler karar verir, halklar ölür. Bir halkın savaşa inanması ve hazır hale gelmesi, savaşın kazanılması için gereklidir ama yeterli değildir. Savaşın kazanılması için ulusal şartların dışında uluslararası şartların da elverişli olması planlanır.
***
Türkiye palaspandıras Kuzey Irak'a girerse, iki olumsuz sonuç meydana gelebilir. Birincisi ve en önemlisi: Dünya kamuoyu şu anda Türkiye'nin olası bir Kuzey Irak operasyonu için son derece haklı bir sebebe sahip olduğunu düşünmekte iken, bir anda işgalci konuma ve haksız zemine düşmemiz olasılığı yüksektir. Amerika'nın Irak'ı işgal ederken, devletler hukukunu ve Birleşmiş Milletler prensiplerini çiğnemiş olması, bizim de çiğnememizin doğru olacağı anlamına gelmez. İkincisi de şudur: Özellikle seçim arifesinde gerçekleştirilecek bir Kuzey Irak operasyonu, ne denirse denilsin, AKP'nin ve Başbakan'ın hanesine artı yazılacaktır. Bu sonuç, Genelkurmay'ın isteyeceği son şeydir. Kaldı ki genel olarak, teröre karşı mücadele gibi son derece önemli bir konu ve tabii ki savaş gibi son derece önemli bir ulusal karar, her hal ve şart altında partiler üstü bir karar olmak zorundadır.
***
Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi, ülkemizle ABD'yi karış karşıya getireceği kuşkusuyla ele alınmamalıdır. Eğer bir hareket kaçınılmaz hale gelmişse, ABD ile karşı karşıya kalınacaksa da kalınır. Amerika, bölgede sanıldığı kadar güçlü ve sanıldığı kadar da dayanabilecek kudrette değildir. Ezcümle Amerika kadir-i mutlak değildir. Ortadoğu'da, hem İran'ı, hem Irak'ın direnişçi halkını, hem Rusya'yı, hem AB'yi ve hem de Türkiye'yi karşısına almış bir Amerika, işleri burada ilelebet yürütemez. Fakat yine de Türkiye, savaş hesaplarını stratejik planlara dayalı olarak yapmak zorundadır.