İyi yazmışım afferin bana!
Ekonomi alanındaki en büyük başarım şudur: NTV'de, haftada bir program yapan ünlü ekonomist üçlümüzü, hem derinlikli hem de makara hocaları (DenizGökçe ve saz arkadaşlarını kastediyorum) oturup dinleyebilmek. Aslında vulgarizeedebildikleri için izleyebiliyoruz ittabi. Tam jargonuyla tartışsalar, tek cümle çıkartamayız. Fakat af buyurun bu ekonomik cehaletime karşın, göğsümü kabartacak bir hadise oldu.
***
Bir gün önce bu köşede, Ekonomiiyiyegidiyormu, şeklinde bir yazı kaleme aldım. Kağıt üzerinde, ulusal göstergelerde, büyüme, bütçe performansı, kamu harcamaları vesair anlamında iyiye gidişten söz edilebilirse de, artıdeğerinvegelirinsosyalpaylaşımında hâlâ yerinde sayıyoruz, mealinde bir şeyler söyledim. Ve dedim ki; AKPiktidarınınekonomikbaşarısı,sonuçtaizafidir. Çünkü önceki hükümetten gerçekten bir ekonomik enkaz devralınmıştır. Buna dikkat.
***
Göğsümü kabartan ne oldu. Ne Erdoğan ne de Unakıtan, telefon açıp da, Helalolsunsanaharbidengerçekleriyazmışsın, diyecek değillerdi elbet. Hayır. Ama daha önemli bir şey oldu. Dünya piyasalarında 2006 Mayıs ve Haziran aylarındaki küresel dalgalanmayı öngören ve Türkiye'yi uyaran JohnHopkinsÜniversitesi uygulamalı ekonomiprofesörüSteveHanke'nin bir demecini gazetelerde okudum. (Benim yazıyı yazdıktan sonra...) Şöyle diyordu ünlü profesör:
***
AKP, dış piyasalardaki olumlu havanın kaymağını yedi. Son 5 yılda AKPHükümetiekonomideherşeyiçokiyiyapmışgibigözüküyor. Ancak şunu unutmamak gerekir. Bu dönemde gelişmekte olan ülkeler için dış dünya 100 yıldır olmadığı kadar iyi idi. Likidite çok ve kimse riskten korkmadı. Dış dünyaya bağlı olarak Türkiye'de her şey iyi görünüyor. Enflasyon kontrol altına alındı, makro ekonomide iyi şeyler oldu. Ama şu anda, sanki hükümetçokdahafazlasınıyapmışgibiduruyor. Bunun nedeni dış dünyanın iyi olması.
***
Prof.Hanke, daha sonra uyarılara geçiyor: Türkiye ekonomisi hâlâ dış gelişmelere karşı çok hassas durumda. Dış dünyadaki iyimser havanın böyle kalmayacağını düşünmek zorundayız. Bir şeyler olmak zorunda. Örneğin dış dünyaya bakarsak, ABD'de resesyon olabilir, Çin borsası çökebilir. Bu durumda, tüm gelişen ülkeler etkilenir ama Türkiye daha çok etkilenir. İçeriye bakarsak, Belki Irak'ta Kürtler'le bir sorun çıkabilir. Belki hükümet, gerekli noktalara güçlü insanları atamaz, reform yapmayabilir.
***
Uygulamalı ekonomi profesörünün bu söylediklerine kulak kabarttıktan sonra, ister istemez şöyle düşündüm: Hiç olmazsa, AKP'nin son beş yılda göstermiş olduğu ileri sürülen ekonomik iyileşmeler "izafidir" tespitim, yerli yerine oturmaktadır. Hem devraldığı enkaza hem de dış dünyaya izafidir. Havalara girmeyelim, ayağımızı yere basalım!