Diyabette beslenme önerileri-2
Beslenmenin diyabet oluşumundaki etkilerini şöyle sıralayabiliriz: Obezite: Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan diyabet ile şişmanlık durumu ve süresi arasında bağlantı bulunmaktadır. Diyabet ortaya çıkmadan önce genellikle hastalarda şişmanlık da görülmektedir. Fazlakiloheminsülinihtiyacınıarttırır, hem de insüline karşı direncin artmasına neden olur. Şişmanlıkta insülin seviyesi artmasına karşılık uzun vadede kan şekeri yüksek kalır. Günlükkullanılanşekermiktarı: Tüketilen saf şekerin miktarı ve kullanım sıklığı insüline karşı uyarıcı etkiye sahiptir. Çay şekeri içeren yiyecek ve içecekleri aşırı tüketmek kan şekeri düzeyinin yüksek seyretmesine, insülinin kan şekeri üzerinde yeterince etkili olmamasına neden olabilir. Diyetinposaiçeriği: Kan şekerinin normal sınırlarda olması için gerekli miktarda posa alınması gerekir. Diyetteki posa miktarı az olduğunda hiperglisemi (yüksek şeker) ve hiperinsülinemi (yüksek insülin salınımı) görülür. Posatüketimiyeterliolduğundakanşekeridüzeyindedüşmegörülmektedir. Yiyecekleri seçerken posa içeriği yüksek olan; kepekli ekmek, bulgur, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller ve sebzemeyvelere her öğünde düzenli yer vermek hem kan şekeri kontrolüne yardımcı olur, hem de konstipasyonun (kabızlık) oluşumunu engeller. Posalı yiyecekler tüketilirken günlük su ihtiyacının da tam alınması önemlidir. Günlük 2-2.5 litre su tüketilmezse, posa yeterli suyla buluşamayacağından bağırsaklardaki sıvıları kullanır, bu da kabızlığa neden olur. Proteinvemineralalımı: Yeterli protein ve mineral alımı gerçekleşmezse, vücuttaki bazı fizyolojik reaksiyonlar bozulur; çocukluktaki yetersiz beslenmeden kaynaklanan ve pankreastaki harabiyet sonucu da diyabet oluşur. Günlük önerilen posa miktarı yaş, cinsiyet ve kiloya göre değişiklik gösterse de 5-7porsiyonsebzemeyve,6-11dilimtahıllıekmek,kurubaklagil önerilir. Glisemikindeks: Besinlerin sindiriminden sonra kan şekerimizi yükseltme hızıdır. Besinlerin glisemik indeksi ne kadar düşükse acıkma hissi o kadar az yaşanır. Posalıbesinleringlisemikindeksidüşüktür. Bu nedenle kepekli ekmek, kurubaklagil, elma, portakal gibi besinler tok tutucudur.