Sözde tarafsızlık kaygısı
Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına karşı çıkanlar, Çankaya'nın, bazı yargı organlarına ve "milletiradesineortakgetirilen" kurumlara üye seçmeye yetkisi olduğunu hatırlatıyorlar ve "Tarafsızlıkbozulabilir" diyorlar. Peki size göre Anayasa Mahkemesi tarafsız mı? Veya Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) objektif davranabiliyor mu? Her şeyden önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafsız mı? Bütün bu sorulara "Hayır" cevabı verilebilir. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı, bugünkü sözde "tarafsız" çizginin devamı için, önlenmek isteniyor. Yanlış anlaşılmasın, Anayasa'nın 2. maddesinde, değiştirilemez hükümler arasında yer alan laikvedemokratikcumhuriyete herkes sahip çıkmalı. Ama, "muhteva" konusunda farklı yorumlar var. Ayrışma, o noktada doğuyor.
***
Hürriyet'te Emin Çölaşan ve Ok tay Ekşi'nin yazılarını okudum. Yargıtay'da 23, Danıştay'da 9 üyeliğin boş olduğunu belirtiyorlar. Bu üyeleri, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçiyor ama, gündemi kurul başkanı olan Adalet Bakanı belirliyor. Ekşi ve Çölaşan'a göre, seçim maddesi gündeme getirilmediği için seçim yapılamıyor. "Sebepne?" diye sorarsanız, onu da Oktay Ekşi şöyle izah ediyor: "İktidar,yeniseçilecekYargıtayveDanıştayüyelerininAKP'yeyakınisimlerdenoluşmasınıistiyor.Böyleolmaz,laikCumhuriyet'intemeldeğerlerinebağlıisimlerseçilirdiyeendişeediyor.Kavganınözübu."
***
Niçin iktidar Cumhuriyet'in temel değerlerine bağlı isimler seçilir diye endişe etsin? Bu iddiayı doğrulayacak ellerinde ne gibi bir belge var? AK Parti iktidarı 4.5 yıl içinde Cumhuriyet'in hangi değerini ayaklar altına almış? Bunları sorduğumuzda, Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanı olmadan önce sarf ettiği biriki cümle temcit pilavı gibi gündeme getiriliyor. İmam hatiplilerin önünde katsayı engelinin bulunmaması veyahut başörtülü kızların üniversiteye gitmesi, bugün yargı ve YÖK'e hâkim zihniyete göre, laikliğe aykırı. Ama, hiç de azımsanmayacak taraftarı olan bir başka görüş ise, tamamen aksini savunuyor. Demek ihtilâf, laikliğin farklı yorumlarından kaynaklanıyor. Bugünkü anlayışın sürmesini arzu edenler, statüko bozulacak endişesiyle, "Tarafsızlıkdarbealabilir,laiklikeldengidebilir" diye bağırıyorlar. Hiç inandırıcı değil.