Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 26 Ocak 2009  
Yazar Arşivi

Altın pilav!

O kadar çok ismi var ki.. "Hedik", "haşıl", "gendime"Balkanlar ve Ortadoğu ülkelerinde "bugor", "blughour" gibi adlarla anılıyor. 4000 yıllık bu besin, bazı ülkelerde "altın pilav" olarak pişiyor.
Anadolu insanının önemli besini olan bulgur Türk mutfağında şimdi taht kurmuş durumda.
Şimdi global krizin ülkemize yansımasıyla birlikte, bulgura halkımız adeta hücum etti.
Eskiden onu elde etmek hayli zahmetliymiş. Birçok yerde hala böyle yapılıyor. Köylerde büyük kazanlarda yarı kaynatılmış buğday, taş dibeğin içersine dökülüyor.
Sonra ellerinde büyük ahşap tokmaklarıyla iki adama geliyor sıra. Bu tokmaklar tokmak taş dibeğin içindeki buğdaya vuruluyor. Yavaş yavaş kırılan buğday, bulgur haline geliyor.. Şimdi fabrikasyon yöntemlerle üretilen bu besin maddesi Ortadoğu mutfağının da vazgeçilmezlerinden. Günümüzde daha da önemli bir gıda oldu.
Çünkü kanser başta olmak üzere çeşitli kronik hastalıklarla savaşta büyük rolü var. Bulgurun herşeyi yapılıyor. Çorbası, pilavı, köftesi, tatlısı, salatası...
Tahıllar hakkında yeterli bilgi insanlara maalesef geç geliyor.
Modern insan birçok besinde olduğu gibi bulguru da yeniden keşfetti! Tencerelerde kış yemeği olarak bulgur daha çok kaynamaya başladı. Bulgur ve yulaf gibi tam tahılları soframızdan eksik etmeyelim. Daha doyurucu ve yararlı olan tam tahıllar gibi bulgur da tiamin, riboflavin, niasin, Vitamin E, magnezyum, fosfor, selenyum, çinko ve demir gibi vitamin ve minerallerce zengin...
Çağımızın vebası olarak bilinen kanserde tedavinin değil, beslenme ve yaşam biçiminin taşıdığı önem birçok uzman tarafından dile getiriliyor.
Özellikle kanser vakalarının az görüldüğü ülkelerdeki yaşam biçimleri inceleniyor. Bunlar arasında dikkat çekici bir nokta da şu: Doğal vitamin ve bitkisel odaklı beslenen toplumlar daha şanslı. Atalarımız tahılların 'en mükemmel besin' olduğunu biliyordu.
Pirinç pilavının yerine, özellikle içinde yüksek miktarda posa bulunan bulguru tercih edin.
Ne de "nasıl pişireceğim" gibi bir kaygınız olmaz. Çünkü sebzelisini, ıspanaklısını, köftesini ve tariflerde yer alan onlarca çeşidini yapabilirsiniz. Son kertede yine aynı şeyi söyleyeceğim. Eğer bulabilmeniz mümkünse doğal (işlenmemiş) bulguru tercih edin.
Sağlıkla ve mutlu kalın.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kuru ciltlere avokado   / 22-01-2009
 O bir güzellik ixsiri!   / 19-01-2009
 Virüslerin hakkından gelen beş mucize bitki   / 15-01-2009
 Hadislerde adı geçen sebze   / 12-01-2009
 Tabiatın sonsuz kaynakları   / 08-01-2009
 Tabiatın sonsuz kaynakları   / 02-01-2009
 Kan dolaşımı nasıl güçlenir?   / 29-12-2008
 Gençliğin ve sağlığın ipuçları   / 25-12-2008
 Antioksidan'da kafa karışıklığı   / 22-12-2008
 Kış mutfağının iki yıldızı   / 18-12-2008
GÜNCEL
Zigana Zigana çığ-lık çığ-lığa
Karadeniz'in ulu Zigana Dağları, doğanın dehşetine tanıklık yaptı.
Yaşadığı her gün yeni bir...
Hayat bir mucizedir
Kuaföre kanlı pusu
Bu nasıl arkadaşlık
Polisten fuhuşa geçit yok
Hastanede Ece nöbeti
SPOR
Golsüz Golsüz ziyafet
İki takımın da golü düşündüğü ilk yarıda top bir o kalede bir öbür...
İspanyol işkencesi
Helal olsun size
Ne oldu sana Alex!
Maç tekrar edilsin
Ön libero bilmecesi
Şampiyonluk sesleri
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağışlı 13°C 9°C 
ANKARA Sağanak Yağışlı 9°C 6°C 
İZMİR Kuvvetli Sağanak Yağışlı 17°C 11°C 
ANTALYA Karla Karışık Yağmur 15°C 9°C 
ADANA Karla Karışık Yağmur 17°C 10°C 
EKONOMİ
IMKB E: 24.781,830 D:% 0,57
DOLAR S: 1,666 D:% 0,76
EURO S: 2,140 D:% -0,14
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Gizlilik Bildirimi | Bize Ulaşın | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi