Karnabahar ve Brokoli iki önemi kış sebzesi. Pazarlara ve marketlere her gün tazeleri taşınıyor. "Bugün ne pişirsem?" diye ikileme düştüğünüz anda bu ikisi gelsin aklınıza. Aynı grupta olan bu iki sebzenin şimdi tam mevsimi. Bunlara "kış mutfağının yıldızı"da diyebiliriz... Brokoli, ülkemize yakın zamanda girmiş bir sebze, karnabaharla ise çok daha uzun süredir tanışıyoruz. Etken maddeleri, özellikleri nerdeyse aynı iki sebzenin de... Brokolinin tüm faydalarını karnabahar yiyerek de alabilirsiniz.
Faydalarına bakınca, kainatın bir eczane olduğu kanısı bir kez daha pekişiyor: Brokolinin özellikle prostat ve meme kanseri gibi oluşumunda hormonal nedenlerden şüphelenilen tümörlere karşı etkinliği hakkında yüzlerce bilimsel çalışma var. Bu etkisini içerdiği doğal hormonal dengeleyici maddelere borçlu olduğu düşünülüyor.'Sülforafen' adlı etken maddenin ise antikanser etkisi var hormonal etkiden de bağımsız olarak. Bu madde karnıbaharda da bulunuyor. Sülforafen, vücutta kanserle savaşan maddelerin yapımını artıran bir madde.
Vücudumuzda bizi doğal olarak kanserden koruyan birçok savunma mekanizması var. Brokoli ve karnıbaharda bu savunma mekanizmalarını uyaran fitokimyasallar mevcut.
Bu sebzelerin antioksidan özellikleri de oldukça kuvvetli, bu da kanserden koruyucu etkilerini kuvvetlendiriyor çünkü antioksidanlar bizi kanserden koruyan en güçlü kankanlar.
En önemli antioksidanlardan 'biyoflavonoid' leri bol miktarda içerir her iki sebze de. Bir de 'omega-3' içeriyorlar bol miktarda ki bu madde de çok önemli bir kanser savaşçısı.
KALORİLERİ ÇOK DÜŞÜK Hem brokoli hem de karnıbahar bolca 'bitkisel lif-selülöz' içeriyor ki bu maddeler alınan gıdalardaki toksinleri, sindirim artıklarını ve ağır metalleri sünger gibi emiyor ve kanser oluşumunu önlüyor.
Kabızlığı giderici etkisi de var bu liflerin, bu da onları barsak kanserinden korunmada etkili kılıyor çünkü bugün barsak kanseri oluşumunda kronik kabızlığın risk faktörü olduğu kesinleşmiş durumda. Vitamin mineral açısından da oldukça zengin bu sebzeler, özellikle de vitaminlerden A, E, C ve minerallerden kalsiyum ve kükürt. İki sebzede özellikle zengin birer C vitamini kaynağı ki bu vitamin vücutta depolanamıyor ve hergün düzenli olarak alınması gerekiyor.
Ancak bu iki sebzenin de, fazla alındığında iyot bağlayıcı özelliği var ve dolayısıyla guatr hastalığı olanların dikkatli tüketmesi gerekiyor.
Her iki sebzenin de kalorisinin oldukça düşük olduğunu hatırlatmalıyım size, bu kadar faydayı alırken yanında kalori almak zorunda değilsiniz yani.
Doğa çok cömert, vücudumuz da o kadar tutumlu ki, bir sap brokoli bir erişkinin bir günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabiliyor.
Doğaya güvenin, kendinize hastalanmadan da özen gösterin, sağlıkla kalın.