Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 20 Kasım 2008  
Yazar Arşivi

Günümüzün iksiri kefir

Kafkasya'nın ünlü içeceği kefir, sütün mayalandırılmasıyla elde edilen çok bir özel besin... Besleyici değeri yoğurtla aynı ancak şifa özelliklerine gelince yoğurttan çok farklı özelliklere sahip. Bu köpüklü, koyu kıvamlı, ekşimsi içeceği "iksir" olarak adlandırırsak, yanılmış olmayız... Birçok toplumda da. Bu olağanüstü içeceğin mucizeleri biliniyor ve bu bilinçle kullanılıyor. Eskiden, özellikle Orta Asya toplumlarında sofradan eksik edilmezmiş Kefir. Günümüzde ise halen Rusya'da sıkça tüketiliyor. "Uzun ömrün sırrı" olarak Orta Asya halklarının gündeminde yer alıyor.
Kefirde, mayalar başta olmak üzere bazı faydalı mikroorganizmalar bulunur ve bunlar mide-barsak yüzeyini koruyucu etki yapar. Bağışıklık sistemini düzenleyici etkiye sahiptir. Birçok bağışıklık sistemi hastalığında "halk ilacı" olarak kullanılmıştır. Bunların başında bronşit, egzama, sedef, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve bazı alerjik rahatsızlıklar gelir.

DOPİNG ETKİSİ
Kefir yalnızca barsak floramızı düzenlemekle kalmaz aynı zamanda vücudumuzda doping etkisi yapan pek çok kıymetli madde içerir. Örneğin fosfor ve B12 vitamini, ikisi de çok ender bulunan maddelerdir. Vücutta sinir sisteminden kemik iliğine kadar desteklemedikleri organ ve doku yok gibidir. Triptofan, dışardan alımı zorunlu bir protein yapıtaşıdır ve kefirdeki miktarı birçok protein kaynağından açık farkla öndedir. Kefirdeki K vitamini yine ender bulunan ve kanama kontrolünde çok önemli olan bir maddedir, bolca bulunur. (Bronşit, egzema, sedef, böbrek ve karaciğer problemleri yaşayan bazı hastalarıma kefiri özellikle tavsiye ediyorum.)

KEFİR NASIL YAPILIR?
Yapımındaki püf noktası kullanılan 'kefir mayası'. Ana maddesi süt, en sık olarak da inek sütünden yapılır. Kefir mayası taneler halinde olur, karnabahara benzer. Bunu süt kurumlarından temin edebilirsiniz. Sütü beş dakika kaynatıp bir kaba alın, 25 dereceye kadar soğutun, üzerinde biriken kaymağı alın. 1 litreye 15-20 gram kadar kefir tanesi eklemeniz yeterli. Homojen hale gelene kadar karıştırın. Porselen veya cam kap kullanın, kabın kapağını kapatın, yoğurt sarar gibi üzerini sarın. Kabın içindeki süt yaklaşık 20 saat sonra pıhtılaşacaktır. Pıhtı oluşunca kefiri buzdolabına alın ve soğuyuncaya kadar bekletin, sonra süzgeçle taneleri süzün. Bu taneleri buzdolabında saklarsanız, yeniden kefir yapmak için kullanabilirsiniz.
Bu arada dostlarıma ve okurlarıma bildirmek isterim: Telefonlarım değişti. 0 216 414 39 82 ve 0 216 414 67 49 numaralı telefonlardan bana ulaşabilirsiniz. Her türlü sağlık sorunlarınızı telefonla veya maille iletebilirsiniz. Bana ayrılan bu köşe tabii ki sizinle paylaşacaklarım açısından sınırlı. Sedeften, vitiligoya, kanserden, hepatite kadar, bana ulaştıracağınız her sorunuzu, zamanım yettiğince yanıtlayacağımdan emin olabilirsiniz...
Kendinize hastalanmadan önce de iyi bakın, sağlıkla kalın.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cildin doğal 'krem'leri   / 17-11-2008
 Zeytinyağı hem şifanın, hem de gençliğin kaynağı   / 13-11-2008
 Hint altını zerdeçal   / 06-11-2008
 Kokulu mucize karanfil   / 03-11-2008
 Hayvanlardan gelen sağlık   / 30-10-2008
 Saç dökülmesini ve kepeklenmesini önemseyin!   / 27-10-2008
 Nar zamanı   / 23-10-2008
 Doğal kolesterol düşürücüler   / 20-10-2008
 İyi kolesterol kötü kolesterol   / 16-10-2008
 Gribi antibiyotiksiz atlatın   / 13-10-2008
GÜNCEL
Dram Dram kapısını 2 kere çaldı
15 yıl önce kullandığı otobüsün muavini tarafından karısı ve 2 çocuğu...
'Kolumu jiletleyip kemerle...
Organ naklinde devrim
Ölüm adın kalleş olsun
Kar yağışı başladı
Vurgun yapan bankacı kadın ve...
Öz kızlarını taciz etti
SPOR
Viyana'da Viyana'da Şanlı fetih
Ay-Yıldızlı ekip, Avrupa Şampiyonası'ndaki zaferlerin benzerini...
Bu çoçuklar teslim olmaz
17 milyon €'luk şok!
Kalbi artık Avrupa'da
Nobre ile yeniden
Yere sağlam basmak şart
Samandıra'da Dede fırtınası
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 14°C 10°C 
ANKARA Yağmurlu 11°C 5°C 
İZMİR Çok Bulutlu 16°C 14°C 
ANTALYA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 20°C 14°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 23°C 12°C 
EKONOMİ
IMKB E: 21.929,270 D:% -6,66
DOLAR S: 1,669 D:% 0,85
EURO S: 2,128 D:% 1,87
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye / İletişim | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi