'Hint safranı' olarak bilinen zencefilgiller ailesinden bu çiçekli bitkinin baharat olarak kullanılan kısmı toprak altındaki rizomları. Hint yemeklerinin vazgeçilmezi olan bu baharat Çin'de ve Endonezya'da da yaygın olarak kullanılmakta. Köriye ve hardala sarı rengini ve özel kokusunu veren bu baharatın en önemli etken maddesi 'kurkumin'.
Marko Polo zerdeçalı 'safranın yerini tutan ama safran olmayan sebze' olarak tanımlamış.
Her geçen gün yeni bir bilimsel araştırmanın yeni bir faydasını keşfettiği bu baharatın sağlığa olan etkileri ise deyim yerindeyse 'altın değerinde'. Kanserden, enfeksiyon hastalıklarından, kronik cilt hastalıklarından ve Alzheimer'dan koruyucu etkileri var, olumlu etkisinin olmadığı organ hemen hemen yok gibi, üstelik yaşlanmayı da geciktiriyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN 'Tumeric' olarak da bilinen zerdeçal, son günlerde oldukça popüler ancak tıp dünyasında kıymetinin anlaşılması hiç de yeni değil. Önemli bir tıp dergisinde yayınlanan ilk makalenin tarihi 1987. Bu makale dıştan sürme yoluyla kullanılan zerdeçal ekstresinin cilt tümörlerindeki olumlu etkisinden bahsediyordu ancak bu bilgi tarihe karışmış durumda, zerdeçalın ağızdan kullanımının etkileri çok daha önem kazandı.
Hem çok güçlü bir antioksidan hem de önemli bir bağışıklık sistemi güçlendirici olarak kalkan gibi bir kanser koruyucusu.
Çeşitli hayvan deneylerinde anti-tümör etkisi de saptanmış.
HASTA OLMADAN ÖNCE Önce kansere karşı etkileri keşfedilmiş daha sonra da beyindeki Alzheimer'a sebep olan patolojik süreci yavaşlattığı hatta yok ettiği. Bu etkisini yalnızca güçlü antioksidan özelliği ile açıklamak mümkün değil.
Alzheimer başta olmak üzere vücuttaki birçok hastalığın oluşumundan sorumlu tutulan 'kronik yangı' bulgularını geriletici etken maddeler içeriyor. Yine oluşumundan yanlış çalışan bağışıklık sisteminin oluşturduğu kronik yangının sorumlu tutulduğu sedef ve egzema gibi kronik cilt hastalıklarında da oldukça etkili. Ben egzema ve sedef hastalarıma, bu altın değerindeki baharatı bal içerisinde çözdürerek diğer besin takviyeleri ile birlikte macun halinde kullandırıyorum.
Bu kıymetli baharatı mutlaka, hasta olmadan önce yaşamınıza dahil edin diyorum, doğa aşığı bir doktor olarak. Köriyi tavuklarınıza, soslarınıza, makarnanıza hatta çorba ve pilavlarınıza ekleyin, tadı da mükemmel. Hardalı ise salata ve soslarınızın baş tacı yapın. Doğaya güvenin, sağlıkla kalın.