Çocukların kış mevsiminde hastalıklardan korunması ancak güçlü bir bağışıklık sistemiyle mümkündür. Sebzelerde ve meyvelerde bulunan "antioksidanlar" (A, C, E vitaminleri ve selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, alkol ve fenoller gibi bazı maddeler) hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirirler. Maydanoz, kuşburnu, yeşilbiber, limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, enginar, brokoli, fasulye ve ahududunda bol miktarda bulunan
C vitamininden ; ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türlerinde bulunan
E vitamininden ; havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan A vitamininin bir türevi olan
beta karotenden zengin bağışıklık sistemi hücrelerinin güçlenmesi sağlayan bu sebze ve meyveler bol miktarda tüketilmelidir. Bunun için sebze ve meyveler (taze, salata veya sebze yemeği şeklinde) sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olmalıdır.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığı önleyici etkiye sahiptir. Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle oluşan enfeksiyonları, gastrointestinal sistem hastalıklarını ve kanseri önleyici etkileri bulunmaktadır.
Probiyo tik yoğurtlar ise yeterli seviyede alındığı zaman bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirerek katkıda bulunan probiyotik ve prebiyotik bakterileri içeren bağışıklığın güçlendirilmesini sağlayan önemli fonksiyonel besinlerden biridir. Bağışıklık sist emini güçlendiren probiyotik yoğurdun sindirimi kolaylaştırıcı, ishali ve kabızlığı önleyici, kolon kanseri riskini de düşürücü etkisi bulunmaktadır.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için besinlerle daha çok
demir, magnezyum, selenyum ve çinko almaya özen gösterilmelidir. Demiri koyu yeşil yapraklı sebzeleri, kırmızı et, tavu k, kuru kayısı ve kuru üzümü; magnezyumu tahıl, sebze, süt ve deniz ürünlerini; selenyumu balık ve diğer deniz ürünlerini; çinkoyu ise yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünlerini tüketerek alabilirsiniz. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi önerilen bu minerallerin yüksek miktarlarda alımı vücudu olumsuz etkileyebileceğinden, bu mineralleri içeren besinler önerilen düzeylerde tüketilmelidir.