Gluten; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerinde bulunan bir protein maddesidir. Glutensiz gıdalar, bir ince bağırsak alerjisi olan çölyak hastalığının tek tedavi yöntemidir. Çölyaklı bireyler etiketinde "glutensiz" ibaresi olan tüm gıdaları tüketebilirler. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllar ve bu tahıllarla yapılan her türlü besinler diyetten çıkarılmalı, yerine pirinç, patates, nohut, soya, fasulye, fındık, kestane, mercimek gibi besinler ve bunlardan elde edilen unlar kullanılmalıdır.
Glutensiz ürünler ülkemizde de bulunabiliyor. Bu ürünler bisküviler (kayısılı, kremalı, parça çikolatalı), çikolatalı gofret, un karışımları, dilimlenmiş beyaz ekmek ve spagettidir. Ayrıca çölyaklı bireyler dışarıda özendikleri poğaça, ekmek, bisküvi gibi yiyecekleri evde kendileri uygun malzemelerle hazırlayabilirler.