Bundan 1 yıl öncesine kadar neredeyse 'yoldan geçene' kredi veren bankacılık sistemi, büyük bir krizin içinde. Tüketiciler ve şirketler için kredi alabilmek artık neredeyse imkansız hale geldi. Kredi alabilenler de çok ciddi maliyet ödemekteler; çünkü Merkez Bankaları'nın faiz indirimlerine rağmen kredi faizleri ciddi şekilde yükseldi. Finansal piyasalarda tam anlamıyla 'büyük bir deprem' yaşanıyor. Depremin merkez üssü ise bankacılık sistemi. Bankacılık sistemindeki büyük zararlar, kredi musluklarını kapatmalarına yol açtı. Kredi imkanlarına erişimini kaybeden reel sektör ise zor durumda. Bu sadece bize özgü bir durum değil. Tüm dünya ekonomilerinde reel sektör büyük sıkıntı içinde.
Hükümet IMF ile görüşüyor Hemen hemen her ülke krize karşı önlemler almaya çalışıyor. Krizin etkilerini ortadan tamamen kaldırmak mümkün değil. Ancak önlemlerle krizin olumsuz etkileri hafifletilmeye çalışılıyor. Türkiye de, krize karşı önlem almaya çalışıyor. Merkez Bankası, genel beklentinin aksine bankaların fonlama maliyetlerini düşürmek için son toplantısında faiz indirimine gitti. Hükümet, bir yandan yakın zamanda açıklanmasını beklediğimiz 'önlem paketi' üzerinde çalışırken, diğer yanda da IMF ile kaynağa dayalı bir programı hayata geçirebilme görüşmelerini sürdürüyor.
Önlem paketi çok önemli Önlem paketinin bazı detayları kamuoyuna sızdı. Krizin ekonomi üzerindeki faturasını azaltabilecek bazı kalemler var. Bu konudaki görüşlerimizi paket resmi bir şekilde açıklandıktan sonra aktaracağız. Önlem paketi bizce önemli. Ancak IMF anlaşması bizce şu aşamada her şeyin önünde. Tahminlerimize göre Türkiye'nin 2009 yılında 20-25 milyar dolar civarında finansman açığı olacak. Bu açığı kapatmanın en kolay yolu IMF ile geç kalmadan paraya dayalı bir anlaşmaya varmak. IMF'den kaynak bulsak dahi, 2009'daki büyüme hızımız yüzde 1.5-2 düzeylerine gerileyecektir. Kaynak bulamamamız durumunda ise büyüme hızının iyice düşmesi ve hatta önümüzdeki yılın bütününde ekonomik daralma yaşama olasılığımız son derece yüksek. Bu hafta, bu açıdan çok önemli. Bu hafta içinde hükümetin ekonomik önlem paketini resmi olarak açıklamasını bekliyoruz. IMF ile de anlaşmaya varılacağına inanıyoruz. Ekonomik önlem paketinin açıklanması ve IMF'den 'piyasalardaki kaygıyı azaltabilecek büyüklükte bir kaynak' bulunması halinde, kurun yeniden 1.50'li düzeylere kadar gerilemesi ve hatta altına dahi inme olasılığı var.