
"Diyarbakır'da şaşkınlıklarım" adlı bir hikaye kitabı yazacağım sonunda.
Sur kentin insanları yine müthiş bir buluşla şaşırttı beni bak. At arabalarının şehre girişi yasaklanınca atları bırakıp motosikletlere koşmuşlar arabaları. Sepetli motosikleti getiriyor arka tarafından bir iki el yapısı aksamla ahşap arabalara bağlıyorlar. Bu işin ustaları türemiş, yakında sanayide dükkan bile açılırmış diyorlar.
HAKSIZ MIYIM Böyle yaratıcılık ürünü iş kolları açıldıkça hayallerim elime kalemime vuruyor. "Verelim birinin yanına da bari bir zanaat öğrensin." Okula gitmeyen, gitse de tekleyen, durumlar elvermediği için mektep medrese göremeyen çocuklar için böyle konuşurdu ebeveynler. Çocuğun yanına verileceği "biri" kimi zaman kaportacı, boyacı, bakkal, kasap, manav, zücaciyeci, sobacı, nalbur filan kabilinden küçük esnaflar olurdu. Ama artık devir çok değişti. Kentleri metropolleri bir yana koyun, köyde kırda bile aileler çocukları için harika okullar ya da meslekler düşlüyor.
BİZİM ÇOCUK E herkesin evladı var ve herkes o evladının "iyi bi yere" gelmesini istiyor elbette. Gerçi o öyle elle tutulur gözle görülür bir şey değil ama hepcek biliyoruz ki "iyi bi yer"den kasıt; "parasıpozisyonu kuvvatlı" bir yer...
Kilim çağı çoktan bitti, bilim çağı başladı malum. İnternet ve bilişim teknolojileri gelişti, ayyuklara çıktı. Evvelki zamanların gözde, popüler mesleklerinin çoğu da yerlerini gözde ve yeni yeni mesleklere bıraktı haliyle.
Peki neler var diye soruyoruz. Yanıt geliyor hemen; "Ne olacak; artık elin değil beynin uzantısı sayılan alet edevat var. Akıllı makineler, yapay zeka ürünler vs. Zaten internetin kendisi bile tekil başına yaşamın her zerresini olduğu gibi iş yaşamını da derinden etkiliyor."
SORULAR VE YANITLAR Acaba hangi meslekler yükselen değer oldu, hangileri inişe geçti? Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi uzmanları araştırmış, diyorlar ki;
İnternet'in gelişmesi ve yaygınlaşması her şeyden önce emlakçılık, broker'lık, dealer'lık gibi komisyonculuk mantığına dayanan meslekleri gözden düşürecek gibi görünüyor.
Kitaplar, gazeteler, dergiler giderek daha fazla oranlarda dijital ortamlara taşınacağı için matbaacılık, yayıncılık gibi basımla ilgili meslekler de artık fazla talep görmeyecek. Eğitim sanal ortama taşındıkça, öğretmenlik de (tabii kalburüstü öğretmenler daha fazla el üstünde tutulacak) gözden düşecek. Yükselenleri ise az aşağıda anlattım: