Anavatanı Akdeniz olan bu eşsiz sebze gerçek bir şifa ve enerji kaynağı. Yapraklarının yemeği, köklerinin ise turşusu, salatası ve çorbası yapılıyor. Tarihçesi ise oldukça eskilere dayanıyor, bir rivayete göre milattan sekiz yüzyıl önce Babil kralı Maradach Balladı sebze bahçesinde yetiştirmiş bu kabukları ve kökü vişne çürüğü renginde şifalı sebzeyi. Aslında bir ıspanak türü, Ispanakgiller ailesinden. 15 türü var ve ülkemizde en çok 'Rote Kügel' türü yetişmekte. Gelelim şifa özelliklerine. 100 gramında 32 kalori, 7.2 gr karbonhidrat, 1 gr.a yakın lif, 1.1 gr protein, 0.1 gr yağ, 0.5 mgr demir, 20 mgr fosfor, 20 mgr magnezyum, 40 mgr sodyum, 200 mgr potasyum bulunuyor. Vitamin açısından da oldukça zengin, A, B1, B2, B3, folik asit ve C vitaminleri içeriyor. Zengin mineral içeriğiyle vücuttaki asitbaz dengesinin korunmasına yardımcı oluyor. Ayrıca çok önemli bir detoks sebzesidir, vücuttan birçok toksinin atılmasına yardımcı oluyor, hem karaciğeri hem böbreği çalıştırıyor. Benim, detoks programlarına sıklıkla dahil ettiğim bir sebzedir. Aç karnına suyu ve yiyecek olarak da çorbası oldukça etkili. Genellikle kereviz, ıspanak, maydanoz, lahana ve karnabahar gibi diğer detoks sebzeleriyle bir arada tüketilmesini tavsiye ediyorum. İçerdiği biyoyararlanımı yüksek demirle kansızlıkla savaşan sebzelerin de başında gelir, bu yüzden zayıflama programlarında da kişinin zayıflarken kansız kalmaması için eklenmesi gereken bir sebzedir. Hakkında çok fazla bilimsel araştırma yapılmış bir sebze pancar. 1950'lerde başlanmış kanser savaşçısı olarak etkileri hakkında bilimsel tezler yazılmaya. 1986'da çok önemli bir tıp dergisinde, akciğer, prostat, meme ve rahim kanserine karşı etkinliği hakkında geniş kapsamlı bir araştırma yayınlanmış. Kanserle savaşını içerdiği çok etkili antioksidanlar yanında birden fazla 'anti-kanser' etkili maddeye de borçlu. Ancak tek başına kanseri yok edebildiğine dair hiçbir bilimsel veri yok o yüzden siz pancarı, daha hasta olmadan korunmak amaçlı mutfağınıza sokun diyorum ben. Yüksek potasyum içeriği bu sebzeyi hipertansiyon hastaları için kıymetli kılar. Bunda içerdiği nitrat iyonun da etkisi vardır. Ayrıca, kuvvetli antioksidan özelliği de damar çevresindeki elastik dokuyu koruyarak hipertansiyon hastalarının sıklıkla muzdarip olduğu damar tıkanıklığı ile de savaşır. 'London School of Medicine' bu sene yayınladığı araştırma sonuçlarında, pancar kökünün yüksek tansiyonda destek olarak kullanımının etkili olabileceğini bildirmiştir. Özellikle hafif dereceli ve yeni tespit edilmiş hipertansiyon hastalığı, uygun bir beslenme ve aktivasyon değişikliği ile doğal desteklerle ilaç kullanmadan geri döndürülebilir ve kişi ömür boyu tansiyon ilaçları kullanmaya mahkum olmayabilir. Siz yine hasta olmadan kendinize özen gösterin, sağlıkla kalın.