Sivas, ülkemizde çorba çeşitleri bakımından en zengin illerimizin başında gelir. Sivas'ta yapılan çorbaları şöylece sıralayabiliriz: 'peskütan çorbası', 'keş çorbası', 'pancar çorbası', 'kesme çorbası', 'toyga çorbası', 'tarhana çorbası'... Koyun etine dayanan Türk mutfağının bu özelliği Sivas yemeklerinde de kendini gösterir. Sığır ve dana etleri daha çok sucuk ve pastırma yapımında kullanılır. 'Sivas kebabı', 'tas kebabı' ve 'sac kebabı' da önemli lezzetlerdir.
ANKARA
Ankara mutfağı da bölgenin diğer il mutfaklardan geri kalmıyor. Ancak Başkent'te öne çıkan alışkanlık 'Zekeriya Sofralar'ı. Zekeriya Sofrası, Cumhuriyet sonrası Ankara'sında görülüp benimsenen, 1930-1940'lı yıllarda yaygınlaşan ve günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, adak adama, adağını yerine getirme, yeni dileklerde bulunmak için yapılan bir yemekli toplantıdır. Buradaki yemek, daha çok çerez, yemiş ve yeşilliklerden meydana gelir. Zekeriya Sofrası geleneği, yalnızca kadınlar arasında yapılır.
KIRIKKALE
Otları temizleyip kıyıyorlar, haşlanmış yumurtayla salata olarak tüketiyorlar ya da yufka ekmekle bir güzel dürüm yapıp yiyorlar. Kırıkkale mutfağı ilin kozmopolit yapısını yansıtıyor. Ülkenin her yöresinde pişen yemekler burada buluşmuş sanki. Mercimekli bulgur pilavları pek meşhur; namı diğer Kürt pilavı. Mantı, Su böreği; zeytinyağlı sarmalar; patatesli, peynirli, kıymalı börekler; Sütlaç, Sarığı burma, Pekmez ve Çalma yörede yapılan diğer çeşitler.
KONYA
Konya'da Oğuz Türkleri ve Selçuklular'dan gelen ye-mek kültürünün izlerine rastlanıyor. Genel olarak et vehamur işi ağırlıklı bir beslenme geleneği var. Özellikledavet yemekleri görsel bir şölene dönüşüyor. Konya'dayemeklerin başında 'Etli ekmek' geliyor. İçine konan etinsatırla kıyıldığı Bıçakarası ya da Satırarası denilen pideside pek meşhur. Konya'da et ve hamur işi ağırlıklı bir bes-lenme geleneği var. Zeytinyağı kullanımı yok denecekkadar az. Kentte 'Et kabağı' denilen kabakla 2 çeşit ye-mek hazırlanıyor.Ekşili kabak ve tatlıkabak. Su böreği,bildiğimiz türdendeğil. İnce hazırla-nıyor ve etinden ol-sa gerek gerçektenfarklı bir lezzetivar. Kıymalı ve pey-nirli olarak man-galda pişiriliyor.
ÇORUM
Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir. İlin özgün yemekleri arasında Mayalı, (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı), Yanıç, Cızlak, Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit, İskilip Dolması, Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir. Katipler Konağı ve Veli Paşa Konağı'nda yöresel yemekleri tatmak mümkün.