Anadolu'dan geçip giden bütün kültürlerin izlerini taşıyan İç Anadolu mutfağı Ankara Ticaret Odası'nın araştırmasına göre lezzet açısından Türkiye'nin en zengini.
Kayserili hanımların mantılarına doyum olmaz. Ustaların yaptığı pastırma ve sucukları da nam salmıştır dünyaya. İşte, pekmezi, ceviz sucuğu, gilaboru turşusu ve daha pek çok özgün lezzetiyle Kayseri mutfağı... İç Anadolu'nun Orta Kızılırmak bölümünün en büyük kenti Kayseri. Başı dumanlı Erciyes Dağı'nın kuzey eteğinde, dağdan inen derelerin birleşerek Kızılırmak'ın kolu Ambarlı suyuna kavuştukları bir ovanın güney kenarında kurulmuş.
HUNLAR'DAN GÜNÜMÜZE Kayseri'nin en önemli lezzetlerinden biri de pastırma. Pastırmanın gerçek adı bastırma... Bu isim Hun Türkleri'ne dayanıyor. Hun Türkleri sefere çıkarken tuzlanıp güneşte kurutulan etleri, ince bir deri ya da zar içinde atın eğerinin iki yanına bağlar, sarkıtırlarmış. Seferlerde yerlermiş.
BİR KAŞIKTA 40 TANE Mantıya ilk olarak Osmanlı saraylarında rastlanıyor. Hem de buharda pişirilen şekliyle. Mantının kökeni bu kadar eskilere dayanıyor ama yine de Kayserililer mantıyı sahiplenmekten vazgeçmiyor. Kayseri'de 8 çeşit mantı yapılıyor. Paşa, Şebit, Çerkez, Piravu, Yağ, Tepsi mantısı, Börek çorbası ve meşhur Kayseri mantısı (etli mantı). Eskiden anneler oğullarına kız beğendirirlerken mantıyı nasıl yaptığına bakarlarmış. Gelin adayı kaşığın içine ne kadar mantı sığdırırsa (yaklaşık 40 tane) o kadar marifetli sayılırmış.
Katmerli Tat Kayseri'de hamurişi denince akla birbirinden özel tarifler geliyor. Kıymalı ve peynirli içle hazırlanan Su böreği, Tandır böreği ve Katmer; düğün ve davetlerde yapılan Açma börek ve Kıvrım börek de vazgeçilmez lezzetler arasında.