Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 25 Ekim 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Türkiye'nin en zengin mutfağı
Kayseri mantısınıyemeden ölmeyin
Çorbanın başkenti Sivas
Eskişehir
Kırşehir

Kayseri mantısınıyemeden ölmeyin

Anadolu'dan geçip giden bütün kültürlerin izlerini taşıyan İç Anadolu mutfağı Ankara Ticaret Odası'nın araştırmasına göre lezzet açısından Türkiye'nin en zengini.



Kayserili hanımların mantılarına doyum olmaz. Ustaların yaptığı pastırma ve sucukları da nam salmıştır dünyaya. İşte, pekmezi, ceviz sucuğu, gilaboru turşusu ve daha pek çok özgün lezzetiyle Kayseri mutfağı... İç Anadolu'nun Orta Kızılırmak bölümünün en büyük kenti Kayseri. Başı dumanlı Erciyes Dağı'nın kuzey eteğinde, dağdan inen derelerin birleşerek Kızılırmak'ın kolu Ambarlı suyuna kavuştukları bir ovanın güney kenarında kurulmuş.

HUNLAR'DAN GÜNÜMÜZE
Kayseri'nin en önemli lezzetlerinden biri de pastırma. Pastırmanın gerçek adı bastırma... Bu isim Hun Türkleri'ne dayanıyor. Hun Türkleri sefere çıkarken tuzlanıp güneşte kurutulan etleri, ince bir deri ya da zar içinde atın eğerinin iki yanına bağlar, sarkıtırlarmış. Seferlerde yerlermiş.

BİR KAŞIKTA 40 TANE
Mantıya ilk olarak Osmanlı saraylarında rastlanıyor. Hem de buharda pişirilen şekliyle. Mantının kökeni bu kadar eskilere dayanıyor ama yine de Kayserililer mantıyı sahiplenmekten vazgeçmiyor. Kayseri'de 8 çeşit mantı yapılıyor. Paşa, Şebit, Çerkez, Piravu, Yağ, Tepsi mantısı, Börek çorbası ve meşhur Kayseri mantısı (etli mantı). Eskiden anneler oğullarına kız beğendirirlerken mantıyı nasıl yaptığına bakarlarmış. Gelin adayı kaşığın içine ne kadar mantı sığdırırsa (yaklaşık 40 tane) o kadar marifetli sayılırmış.

Katmerli Tat
Kayseri'de hamurişi denince akla birbirinden özel tarifler geliyor. Kıymalı ve peynirli içle hazırlanan Su böreği, Tandır böreği ve Katmer; düğün ve davetlerde yapılan Açma börek ve Kıvrım börek de vazgeçilmez lezzetler arasında.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Dünya çatapat yutuyorOkan'ın gözüyle Sex and City
Elif Ece Uzun: Gülerek öleceğimLüksün sınırı yok
Balkan havasına buyrunSosyeteye ders verdi
Aikido kendin bilmektir Türkiye'nin en zengin mutfağı
Aşkın ömrü kısa maliyeti yüksek Küba rüzgarı esecek
Farklı mutfaklar, farklı tatlarHamilelikte sigara düşük...
Bebeğinizi emzirin...İdrardaki kanı önemseyin
Bu besinleri yiyin...Müzayede bugün yola çıkıyor
Yağmurluk zamanıDünyanın tüm sesleri bir arada
Günün mönüsü
GÜNCEL
Kürtaja Kürtaja rağmen doğurdu
Bebeğinin sakat doğma ihtimali üzerine kürtaj olan Dilek Kurt doğum...
Sapığı tesadüf yakalattı
İşsiz zehirleniyor
Can yakan yarışma
Peki bu belgeyi ne yapacaksınız
Kalbinde iki delik var
Oğlunu kurtaran hastaneye 40...
SPOR
Kartal Kartal durdu!
Yiğidolar, 4'te M. Yıldız'la öne geçti, 14'te Delgado skoru eşitledi.
Şampiyon olacağız
Fener'in hedefi Rusya
Üçü de dünden hazır
İşte benim Aslanlarım
Fener derbisine itiraz!
Hasret bitecek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağışlı 17°C 13°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 16°C 6°C 
İZMİR Az Bulutlu 22°C 12°C 
ANTALYA Az Bulutlu 25°C 17°C 
ADANA Çok Bulutlu 26°C 14°C 
EKONOMİ
IMKB E: 24.176,680 D:% -3,45
DOLAR S: 1,690 D:% 1,96
EURO S: 2,130 D:% 0,16
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi