Terörle mücadelede yeni yaklaşım
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Terör, sadece askeri ya da polis operasyonlarıyla çözümlenecek bir iş değildir. Olayın siyasi, diplomatik, ekonomik, psikolojik, sosyolojik ve sosyo ekonomik boyutu da vardır. Şu an hükümetimiz bütün bunları ele almış vaziyette çalışmalarını sürdürüyor" sözleri derinlik kazanıyor. İçişleri Bakanlığı, terörle mücadelede "ana kararg" haline geliyor. Jandarma ve valiler bu karargın yürütme kurulunu teşkil edecek. Erdoğan başkanlığında yapılan terör zirvesinde, çok önemli bir karar alınmıştı. "Yeni devlet birimi" terörle mücadelenin sadece "askerin işi" olarak görülmesinin önüne geçecek. Mücadeleyi asker ve sivil otorite, beraber ve koordinasyon içinde yapacak. 22 Ekim Salı günü Çankaya'da yapılan Milli Güvenlik Kurulu'nda, yeni yapılanma ile ilgili bir tasarı tartışıldı. Terörle mücadele için, yeni devlet birimi, şöyle düşünülüyor:
İÇ GÜVENLİK SEKRETERLİĞİ Yeni devlet birimi, İçişleri Bakanlığı bünyesi içinde kurulacak. İsmi, İç Güvenlik Genel Sekreterliği olacak. İçişleri bakanının, başbakan yardımcısı olması planlanıyor. Böylece terörle mücadelede başbakan yardımcılığı gibi yüksek seviyeli yönetim oluşacak. İç Güvenlik Genel Sekreterliği içinde, Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet Müsteşarlığı'na yükseltilecek. Ayrıca, Hudut Güvenliği Müsteşarlığı kurulacak. Jandarma Genel Komutanlığı, bu kuruluşa yönelik yeni şekil alacak. İç Güvenlik Yüksek Kurulu oluşacak. (Kimler katılacak: Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Başbakanlık Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Dışişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı Temsilciği Temsilcileri) Terörle Mücadele Yüksek Kurulu (Kimlerden oluşuyor: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Vekili Tümgeneral Atila Onkök, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Rafet Akgünay, MİT Müsteşarı Emre Taner, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal
PSİKOLOJİK HAREKAT "Ana kararg" İçişleri Bakanlığı'nda, terörle mücadelede psikolojik harek ivme kazandırmak için yeni bir birim de kuruluyor. İsminin İç Güvenlik Koordinasyon Genel Müdürlüğü olması düşünülen yeni birimin, Terörle mücadelede yeni açılımlar yapması amacıyla kurulacağı, sosyal, ekonomik projeler geliştireceği ifade ediliyor. Bu birimle "Bölücü Faaliyetlere Yönelik Eylem Planı" kararlı şekilde uygulanacak. Doğu-Güneydoğu'daki psikolojik harek "ivme" kazandırılacak. Bakanlık bünyesinde var olan, psikolojik harek yürüten Toplumla İlişkiler Daire Başkanlığı, yeni birime bağlanacak. İstihbaratta yeni birim, başta jandarma ve emniyet ve MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı arasında etkin koordinasyon sağlayacak. Emniyet, jandarma ve MİT'in "eşgüdüm" içerisinde yürütülecek. Çalışmaları valiler koordine edecek.
|